Aile Bakanı’ndan ‘iyi hal’ temennisi: ‘Yargı bağımsız ama dileğim hakimler bunu uygulamasın’

Erzurum’da 17 yaşında bir zihinsel engelliye tecavüz eden sanık “iyi hal” indirimi alırken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise mahkemelere kadına şiddet uygulayan saldırganlara indirim uygulamama "dileğini" iletti.

Hükümetin Özgecan Aslan’ın katledilmesinden sonra gündemine aldığı kadın cinayetleri konusunda taviz verilmeyeceğini belirten İslam, buna karşın ceza indiriminin kanunla düzenlenemediğini, hâkimlerin takdirinde olduğunu söyleyerek “Yargı bağımsız olduğu için bu konuda bizim şu olsun, bu olsun deme hakkımız yok. Ama dileğimi söyleyebilirim. Bu konularda hakimlerin takdir yetkilerini asla failden yana kullanmamaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Özgecan Aslan cinayetinin ardından kadın cinayetleri ve cinsel saldırı faillerine verilen ceza indirimlerinin kaldırılması için çeşitli STK'lar çağrıda bulunmuştu. Geçtiğimiz ay ise CHP milletvekili Aylin Nazlıaka meclise “kadın cinayetlerinde tahrik ve iyi hal indiriminin kalkması" için bir yasa değişikliği önerisi sunmuştu.


'KADINA YÖNELİK ŞİDDET MÜNFERİT DEĞİLMİŞ'
Daha önce de kadına yönelik şiddetin “abartıldığı” açıklamasıyla büyük tepki toplayan İslam, bu kez de kadına yönelik suçların Türkiye’ye münferit olmadığını savunarak, “Dünyanın çok gelişmiş ülkelerinden 'bunlar hiç olmaz' diyebildiğimiz, sosyal gelişmişliğin yüksek olduğu ülkelerde de bu tür hadiselerle çok yüksek boyutlarda karşılaşıldığını görebiliyoruz” diye konuştu.

İslam ayrıca, 2008’den beri yüzde 1400 artan kadın cinayetleri ile ilgili sadece tüm kurumların değil, yıllardır hükümete bu konuda harekete geçmesi için çağrıda bulunan sivil toplum kuruluşlara da ortak bir eylem planı geliştirme vaadinde bulunarak, şöyle dedi:  ''Hadisenin bu şekilde infial yaratan birtakım olaylarla çok güncellenmesi sonucunda, bunu sadece bakanlığımızın ve paydaş bakanlıkların bir çalışması olmaktan çıkaralım, toplumsal seferberlik haline getirelim.”

Cinsel suçluya 'ödül' gibi karar: Erzurum’da 17 yaşındaki zihinsel engelliye tecavüz eden sanığa ‘iyi hal’ indirimi