Dizi, kendisine zaman olarak 1930’ları belirlemiş. Bu sayede izleyiciler iki savaş arasında geçen bunalımlı yıllar hakkında sahip olduğu bilgileri, kolaylıkla dizide de ayırt edebiliyor

Aile boyu lanet: Jekyll & Hyde

FATİH ŞALO- caykahve@gmail.com ​

Geçen Ekim ayında gösterilmeye başlayan Jekyll & Hyde, çoktan klasikler arasındaki yerini almış olan orijinal hikâyeye yeni bir açıdan yaklaşıyor. 1930'ların Londra'sının karanlık ve puslu havasında geçen Jekyll & Hyde'ın kahramanı Dr. Henry Jekyll'in yine doktor olan torunu Robert Jekyll. Doktor Robert Jekyll, dizide dedesinden kendisine miras kalan bölünmüş kişiliğiyle ve içindeki vahşi karakterle mücadele ediyor. Bu mücadelenin beraberinde dışarıdaki gelişmelerin de Robert Jekyll'in hayatına müdahil olduğu dizide tansiyon bir hayli yüksek. Dizinin sahip olduğu yüksek tempo en belirgin özelliği. Eğer rahat izlenebilecek hızlı geçen bir dizi arıyorsanız Jekyll & Hyde tam olarak aradığınız türden bir yapım.

aile-boyu-lanet-jekyll-hyde-96330-1.

Yüksek tempo hâkim
Jekyll & Hyde'ın her şeyden önce belirli bir yaş grubunun üzerindeki izleyiciye hitap ettiğini söylemek lazım. Dizide kendisine bir hayli fazla yer bulan şiddet, her ne kadar Jekyll & Hyde hikâyesine uygun şekilde olsa da bazı izleyiciler için rahatsız edici olabiliyor. Zombi dizilerine fazlasıyla aşina olanlar için Jekyll & Hyde'ın barındırdığı şiddet normal gelebilir ancak ekranda kan görmeyi sevmeyen izleyiciler için Jekyll & Hyde, iyi bir seçenek değil. Öte yandan Jekyll & Hyde'ın yüksek temposunu büyük ölçüde bu şiddete yer ayırmasıyla yakaladığını da söylemek gerekiyor.

Dizide izleyicinin karşısına yüksek tempo dışında ek olarak Doktor Robert Jekyll'in sahip olduğu ikili karakterle mücadele etmesi bir yan çatışma olarak sunulmuş. Bu noktada kahramanımız Robert Jekyll'in mücadelenin henüz başlarında sıkça kaçışa başvurması biraz kolaycılık olmuş. Dizilerde ana kahramanların gerçekçilik uğruna bu kadar "normal" yolları kendisine seçmesi çoğu zaman dizinin izlenebilirliğini düşürüyor. Jekyll & Hyde'da da durum farklı değil. Ancak yine de terazinin kefesine dizinin diğer artıları da dizildiğinde Jekyll & Hyde'ın izlenemez bir dizi olduğunu söylemek haksızlık olur. Peki dizinin sahip olduğu bu artılar neler? Belli başlı olanları sıralamak gerekirse; atmosfer, oyunculuk ve daha önce bahsettiğim yüksek tempo.

Zaman ve mekân
Atmosfer inşasında Jekyll & Hyde'ın en büyük avantajı mekân ve zaman olarak isabetli bir tercih yapılmasından geliyor. Jekyll & Hyde günümüz seyircisinde çok fazla imaj canlandırmayan Viktorya dönemi İngiltere'si yerine kendisine zaman olarak 1930'ları belirlemiş. Bu sayede izleyiciler iki savaş arasında geçen bunalımlı yıllar hakkında sahip olduğu bilgileri kolaylıkla dizide de ayırt edebiliyor. Bu seçim önemli bir artı kazandırmış diziye. Bu duruma ilaveten Londra'nın meşum karanlığı ve puslu havası Jekyll & Hyde'ı izleyenlerde neredeyse kendi içlerindeki karanlığı hissettirecek kadar kuvvetli bir şekilde dizide yer alıyor. Tüm bunların beraberinde atmosfer inşasında dizinin sahip olduğu gizli ama en kuvvetli silahlarından lanet teması Jekyll & Hyde'ı gerçekten karanlık bir dizi yapmış. Lanete karşı mücadele etmenin güçlüğü ve bir noktada anlamsızlığı Jekyll & Hyde'ı izlerken seyirciye net bir şekilde tesir ediyor. Bu nedenlerle Jekyll & Hyde'ın atmosfer konusunda gayet başarılı bir yapım olduğunu söylemek gerekiyor.

Oyunculara diyecek yok
Dizinin kuvvetli olduğu bir diğer kalem ise oyunculuklar. Geçmiş işlerinde bakıldığında çok da kalburüstü isimlerin yer almadığı dizi şöhretli olmayan ama yetenekli bir kadroyla canlandırılıyor. Dr Jeyll and Mr Hyde hikâyesinin her oyuncunun altından kolay kolay kalkamayacağı bir nevi deli rolü olduğu düşünülürse dizinin başrolünde oynayan isim Tom Bateman'in performansını yeterlinin bir tık ötesinde olduğunu söylemek lazım. Dizinin diğer karakterlerinin de oyuncuları tarafından renklendirilerek canlandırılması güzel olmuş. Tabii Jekyll & Hyde'ın dünyanın dört bir tarafından ödülleri toplayacağını söylemek de iddialı olacak ancak bu tarz mütevazı bir yapım için gösterilen performansın gayet iyi olduğu kesin.
Jekyll & Hyde televizyonda karanlık bir yapım görmek isteyen ve İngiliz televizyonculuğuna güvenenlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir iş olmuş. Hızlı ilerleyen yüksek temposu Jekyll & Hyde'a ayrılacak vaktin kesinlikle sıkıcı geçmeyeceğinin garantisi. Büyük yapımların da yavaş yavaş tatile girdiği bu dönemde Jekyll & Hyde iyi bir seçenek sunuyor.