Pandemi sürecinde aile hekimlerinin iş yükünün ciddi şekilde arttığını dile getiren İZAHED Başkanı Dr. Birol Kocaman, aile sağlık merkezlerindeki her birime 400 grip aşısının tanımlanmasının ardından bu kadar işe nasıl yetişeceklerini bilemediklerini belirterek duruma tepki gösterdi.

Aile hekimleri fazla iş yükü ile baş edemiyor

Berkay SAĞOL

Aile hekimleri, pandeminin başından beri tüm yeni doğan ve gebe izlemlerini, okul, grip ve zatürre aşılarını yaparak, orta yaş ve üzeri kişilerde tansiyon gibi semptomları takip etti. Bu süreçte eksik sağlık çalışanı ve yetersiz ekipmanlarla karşı karşıya kalan aile hekimlerinin iş yükü artmaya devam ediyor.

18 Aralık Cuma günü bir aile hekimliklerinin sisteminde her birime 400 grip aşısının tanımladığı ortaya çıktı. İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Birol Kocaman bu duruma tepki göstererek, ağır yük karşısında şaşkın olduklarını, eksik ekipmanla kendilerini ve aşı olmak için gelenleri koruyarak bunu nasıl yapacaklarını bilmediklerini söyledi.

YÜKÜMÜZ YÜZDE 300 ARTTI

Aile hekimlerinin pandeminin başından bugüne kadar tek poliklinik yapan kesim olduğu ifade eden Dr. Kocaman, “Aşılarımızı, bebeklerimizin, çocuklarımızın aşılarını. izlemlerini, gebelerin izlemlerini hakkıyla yaptık. Covid-19 testi pozitif çıkan hastaları ve temaslı hastaları tespit edip hastanelere yönlendirdik. Bizlere Covid-19’lu ve temaslı hastaların aranması ve kontrolleri için görev verildi. Tamam dedik. Üstüne zatürre aşısını tüm ülke genelinde çok yoğun çalışarak yaptık. Ardından grip aşısı için büyük bir başvuru olurken 10 yıldır TSM İlçe Sağlık Müdürlüklerinin yaptığı Okul Çağı aşıları bize devredildi. İş yükümüz yüzde 300 arttı” dedi. İzmir Aile Hekimleri Derneği olarak iş yüküne ‘yeter’ dediklerini vurgulayan Dr. Kocaman, “Tüm bu süreçte iş yükümüz artarken aile sağlığı çalışanımız eksikti, bir yandan Covid’e yakalanan, vefat eden meslektaşlarımız oldu. Şimdi ise bir birime 400 grip aşısı tanımlanıyor. Bu kadar Aile Sağlığı çalışanı açığı varken bu kadar iş yükü varken buna nasıl yetişeceğiz. Ayrıca her geçen gün artan aşılar için aşı dolaplarımızda yer sıkıntısı yaşamaya başladık. Üstelik çok yakın bir zamanda Covid-19 aşılarının uygulanmaya başlayacağını da biliyoruz. Üstelik bu konuda nasıl bir uygulama yapılacağını da net olarak bilmiyoruz. Eksiklikler giderilmeden her işin bize yüklenmesini hiç adil bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.