Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, Covid-19 aşılarının aile sağlığı merkezlerinde değil Almanya’da olduğu gibi aşılama merkezlerinde yapılması gerektiğini söyledi

Aile hekimlerinden Bakan Koca’ya yanıt: Türkiye’de de aşılama merkezleri kurulsun

İsmail ARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, geçen günlerde yaptığı açıklamada, Covid-19 aşılamasında 27 bin Aile Sağlığı Merkezi’nin etkin rol üstleneceğini belirterek “Ülkemizde 27 bin aile sağlığı merkezi var. Bütün aşılar zaten buralarda yapılıyor. Ayrıca merkez oluşturmaya gerek yok” sözlerine itiraz geldi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, Covid-19 aşılamasının aile sağlığı merkezlerinde (ASM) değil Almanya’da olduğu gibi aşılama merkezlerinde yapılması gerektiğini ifade etti.

OKULLAR AŞILAMA MERKEZİ OLSUN

AHEF 2. Başkanı Eryazğan BirGün’e yaptığı açıklamada, “Geçen hafta Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüştük. Aile hekimliklerinin yoğunluğu ve koşullarının uygun olmaması nedeniyle aşılamanın aşı merkezlerinde yapılmasının daha doğru olacağını belirttik. Bakanlık yetkililerine, aşı merkezlerinin kurulması gerektiğini söyleyerek aşılamanın randevulu ve hızlı bir şekilde buralarda yapılmasını önerdik. Her mahallede, her ilçede, her büyük köyde okullar var. Bu okullar salgın nedeniyle kapalı. Okullar dezenfekte edilip, aşılama istasyonları kurulduğunda, gerekli görevlendirmeler yapıldığında aşılama merkezlerine dönüştürülmüş olur. Bu merkezlerde aşılama hızlı bir şekilde yapılabilir” dedi.

FİZİKİ KOŞULLARI UYGUN DEĞİL

Sağlıklı insanlar ile hasta insanların Covid-19 aşılaması sırasında bir araya gelmemesi gerektiğini de vurgulayan Eryazğan, “Aile sağlığı merkezlerinde poliklinik hizmetleri, gebe ve bebek kontrolleri devam ediyor. Yine grip ve zatürre aşılamaları da sürüyor. Aile sağlığı merkezlerinin yüzde 30’unun fiziki şartları Covid-19 aşılaması için uygun değil. Ayrıca, 2019’un Aralık ve 2020’nin Ocak ayını günümüzle kıyasladığımızda aile hekimliklerinde yüzde 200 hatta yüzde 300 oranında bir iş yükü artışı var. Beş ay önce 10 yıldır ilçe sağlık müdürlükleri tarafından okullarda yapılan okul aşıları da aile hekimliklerine verildi. Bir çocuğa aile hekimliklerinde toplam 12 aşı yapılıyor” diye konuştu.