İTO, aile hekimlerinin iş güvencesini kısıtlayan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki gösterdi. Yönetmeliği kabul etmediklerini belirten hekimler, hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı

Aile Hekimliği Sözleşmesi'ne İTO'dan tepki: Hukuki yollara başvuracağız

MERAL DANYILDIZ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının bulunduğu kararla aile hekimlerinin çalışma koşullarını düzenleyen yönetmeliğe İstanbul Tabip Odası (İTO) tepki gösterdi. İTO Cağaloğlu Binası’nda bir araya gelen hekimler, kanuni dayanağı olmadan ceza verildiğine dikkat çekti.

İTO Başkanı Dr. Pınar Saip, “Hekimleri susturamadılar. Ancak şimdi susturmak istiyorlar. Biz yemin ettik. Asla bundan vazgeçmeyeceğiz. Toplumun sağlığı önceliğimizdir. Bununla ilgili her türlü sorun olduğunda söylemeye devam edeceğiz” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Aile Hekimi Dr. Recep Koç ise, sahada ne olup ne bittiğini en çok bilenlerden biri olduklarının altını çizdi. Koç, “Bakanlığın gerçek sayıları söylemediği zamanlar yaptığımız anketlerle gerçek sayıları vermeye zorladık” dedi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ

Basın açıklamasını okuyan İTO Aile Hekimleri Komisyonu Başkanı Dr. Bilge Atlas Kaplan da Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’yle sağlık çalışanlarının ifade özgürlüğü ve görüş açıklama haklarının ihlal edildiğini belirtti.

Kaplan, şunları söyledi:

Yönetmeliğin 7. maddesi başta olmak üzere ASM sağlık çalışanlarının mevcut iş güvencesi artık pamuk ipliğine bile bağlı kalmayacak hale getirilmiştir. Başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, görüş ve önerilerini, taleplerini, eksiklikleri ve eleştirilerini basın ve sosyal medya aracılığıyla gündeme getiren, kamuoyunu bilgilendiren aile hekimi meslektaşlarımız artık sözleşme feshi ile karşı karşıya gelecektir. Yönetmeliğin ihtar puan cetveline eklenen yeni maddeye göre, kamu görevleri hakkında izinsiz olarak basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kurumlarına veya sosyal medya araçlarıyla bilgi veya demeç vermek 50 ceza puanı

Bu madde göreve sarhoş gelmek veya gerçeğe aykırı rapor düzenleme ile eş tutulmuştur. İki defa bu suçu işleyen, katlamalı ceza sistemi ile işsiz kalabilecektir.”

MÜFETTİŞLERİN ELİNE BIRAKILDI

ASM sağlık çalışanlarının mevcut iş güvencesinin artık İl Sağlık Müdürleri ve Sağlık Bakanlığı Müfettişlerinin eline bırakıldığını vurgulayan Kaplan, “ASM sağlık çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran ceza puanları sisteminde, katlamalı yöntem ile sözleşme fesihleri kolaylaştırılmıştır. ASM’lere başvuranların gerçek dışı beyanlarıyla tehdit gibi muğlak suçlamalarda bulunması, bu durumun 3 kez olması durumunda sözleşme fesihlerinin gerçekleşmesi, mesleki bağımsızlığı, kişisel hakların ihlali, tehdit altında çalışmayı beraberinde getirecektir. Personel eksiği ile bu pandemi döneminde kiralık apartman dairelerinde, bodrum katlarında, iş hanlarında, dükkânlarda penceresiz, havalandırması yetersiz, sağlıksız mekânlarda hizmet veren aile sağlığı çalışanları bu yönetmeliği hak etmemiştir” dedi.

"KABUL ETMİYORUZ"

Kaplan, sözlerini şöyle noktaladı:

“Sağlık Bakanlığı, bırakın ücretlerde iyileştirmeyi toplumun sağlık hakkı, can güvencesi, sağlık çalışanlarının temel hakları için söz söyleyen sağlık çalışanlarını susturmayı, kolayca işten atmayı içeren, iş barışını bozan bir yönetmelik yayınlamaktan kaçınmamıştır. Ceza puanlarını ağırlaştıran sözleşme feshini kolaylaştıran, sözleşmeyi yenilememe adı altında dayanaksız ve keyfi bir yaptırımlar getiren, görevden uzaklaştırma süresini uzatan, ek görevler dayatan, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini gider başlıklarına ekleyen ancak aylık ücretlere yansıyan bir iyileşme sağlamayan, aile hekimlerinin taleplerini karşılamayan yeni ceza sözleşmesini kabul etmiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın bu baskıcı tutumuna karşı mücadele edeceğimizi, yönetmeliğin iptali için hukuki ve her türlü demokratik mücadele yollarını sonuna dek kullanacağımızı kamuoyuna bildiririz.”