Aile tarımı tasfiye edilecek

Adnan Çobanoğlu*

‘Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’ şirketlerin genellikle Hazine’ye ait arazilere veya mera alanlarına kurdukları, örtü altı üretim yaptıkları yerlerdir. İhtisas Organize Sanayi kurulacak Dikili, Ödemiş, Tire, Seferihisar, Bayındır, Bakırçay Havzası, Foça, Menemen, Torbalı, Denizli Sarayköy, Aydın Efeler, Manisa Alaşehir, Balıkesir Edremit bölgeleri aynı zamanda Jeotermal kaynakların yoğun olduğu bölgelerdir. Bu da gösteriyor ki seraları ısıtmak için bu kaynakları kullanacaklar.

Zaten var olan, Jeotermal Elektrik Santrallerının yarattığı kirliliğe yeni kirlilikler ekleneceği gibi aile tarımı yapan çiftçiler tamamen tasfiye edilip, bu işletmelerde aileleriyle birlikte çalışmak zorunda bırakılacaktır. ‘Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ kurmak için valiliklerin öncülüğünde, hemen her ilde ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret borsaları, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri adeta yarışmakta bazı belediye başkanları da bu yatırımların ekolojik ve sosyal yıkımlarını düşünmeden yarışa dahil olmaktadır.

Hâlbuki gıda üretiminin bir avuç sermayenin kontrolüne geçmesi, suyumuzun, toprağımızın, havamızın kirletilmesi, biyoçeşitliliğimizin ortadan kalkması, sosyal yıkımın olması istenmiyorsa, buna karşı çıkılmalıdır. Tarım alanlarının, otlak ve meraların amaç dışı kullanılmasına ‘dur’ denilmelidir. Bir avuç sermaye gurubunu daha da zenginleştirecek olan doğal müştereklerimizin özelleştirilmesi engellenmelidir. Siyasi iktidar, neoliberal tarım ve enerji politikalarının yılmaz savunucusu olsa bile yerel yönetimlerin kamucu yerel politikaları hayata geçirmesi gerekir. Üreticilerin ve yöre insanının beklediği budur. Biz üreticiler olarak gıdanın, doğal müşterek varlıklarımızın bir avuç sermayenin kontrolüne geçmemesi için mücadele etmeye, yaşamı ve gıda egemenliğimizi savunmaya devam edeceğiz.

*Çiftçiler Sendikası Örgütlenme Sekreteri