Milletvekili Erdoğdu, enerji yolsuzluğuyla ilgili önemli iddialarda bulundu. Buna göre, Erdoğan’ın damadı ve eniştesinin hissedar olduğu şirketlere verilen imtiyazlar nedeniyle kamu milyarlarca dolar zarara uğratıldı

Ailecek soymuşlar

ANIL YURDAKUL

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, enerji yolsuzluğuyla ilgili yaptıkları araştırmada, Ar Enerji, Zirve Holding ve PowerTrans şirketlerinin karşılarına çıktığını, bu şirketlerde hisseleri bulunanlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ve eniştesi Ziya İlgen’in de bulunduğunu açıkladı.

CHP İstanbul İl Örgütü’nde dün basın toplantısı düzenleyen Erdoğdu, bu şirketlere sağlanan imtiyazlar nedeniyle kamunun zarara uğratıldığını belirtti.

Enişte ortak olunca…
Kalyoncu Ailesi’ne ait Ar Enerji şirketinin hisselerinin yüzde 50’sini alan Ziya İlgen’in daha sonra şirketi Zirve Holding’e devrettiğini belirten Erdoğdu, Ar Enerji’nin aynı zamanda Azerbaycan’ın doğalgaz ve petrol şirketi olan Socar’ın Türkiye şirketinin hissedarları arasında yer aldığını söyledi. İlgen’in Ar Enerji şirketiyle ortak edilmesi karşılığında Socar Turkey’e çok önemli avantajlar sağlandığını belirten Erdoğdu, kamunun bu yolla nasıl zarara uğratıldığını şu sözlerle anlattı:

“2001 yılında Azerbaycan’la yapılan Doğalgaz Alım Anlaşması hükümleri Türkiye aleyhine değiştirilmiş ve Türkiye 1,5 yıl için 1,4 milyar dolar fiyat farkı ödemek zorunda kalmıştır. Bu anlaşma 20 yıllık olup Türkiye doğalgaz fiyatlarına bağlı olarak toplamda 10 milyar dolara yakın zarar ettirilmiştir. Yapılan değişiklikle Türkiye’nin gaz ihraç hakkı da elinden alınmış ve bu durum ‘Al ya da öde’ koşulu dolayısıyla Türkiye’yi 4 milyar dolara yaklaşan bir yükümlülük altına sokmuştur. TANAP projesinde, BOTAŞ’ın yurtiçinde 11 dolar maliyetle taşıdığı gaz taşıma hakkı Socar-BP-BOTAŞ ortaklığında kurulan şirkete ortalama 90 dolar birim maliyet üzerinden verilmiş ve 15 yıllık bu anlaşma dolayısıyla yıllık 500 milyon dolar, anlaşma dönemi boyunca yaklaşık 7,5 milyar dolar kamu zararı oluşmasına sebep olunmuştur.”

BOTAŞ zarar ettirildi
Socar’a verilen imtiyazlar nedeniyle kamu kuruluşu olan BOTAŞ’ın zarara uğratıldığını belirten Erdoğdu, “BOTAŞ Türkiye’de bin metreküp gazı 11 dolara taşıyan bir kamu şirketi. Ancak BOTAŞ TANAP projesinde Azeri gazını aynı paraya taşıma yetkisine sahip değil. BOTAŞ kendi hattından 11 dolara taşıyabildiği bu gazı, TANAP projesi nedeniyle ortalama 90 dolar civarında ilave maliyetle taşıyabiliyor. Ayrıca bu maliyet, 15 yıl boyunca her yıl yüzde 1 oranında artırılacağına dair hüküm dolayısıyla sabit de değil. Hesaplamalarımıza göre TANAP’ta 15 yıl boyunca yılda altı milyar metreküp doğalgazın taşınmasına BOTAŞ fazladan 7,5 milyar dolar para ödeyecek” dedi.

***

Albayrak’a da imtiyaz
CHP Milletvekili Erdoğdu, benzer işlemlerin, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın ortağı olduğu Çalık Holding aracılığıyla Rus doğalgaz ve petrolünün taşınmasında da söz konusu olduğunu belirtti. PowerTrans şirketinin Çalık Holding’e ait bir naylon şirket olduğunu söyleyen Erdoğdu, bu şirkete ihalesiz olarak Kürt petrollerinin taşınması işinin verildiğini, bu yolla kamunun zarara uğratıldığını kaydetti. Şirketin petrolü İsrail’e sattığını da öne süren Erdoğdu, bu konudaki incelemelerinin sürdüğünü ifade etti.