Üniversitelerin norm kadrolarını belirleyen yönetmeliği duyuran YÖK, mesleki kimlikleri ile öne çıkan kişilerin yabancı dil şartı aranmadan, sınavsız şekilde akademide istihdam edilmesine olanak sağladı

Akademide keyfi istihdama vize

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN - m.mertblidircin@gmail.com

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı kadrolarını belirleyen “Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında KHK” yürürlükten kaldırıldı. Üniversitelerin öğretim elemanı norm kadrolarının belirlenmesine ilişkin yönetmelik yeniden düzenlenerek dün uygulamaya konuldu. Düzenlemeyle öğretim elemanı bulunmasında güçlük çekilen alanlarda, “Mesleki hüviyetleriyle temayüz etmiş kişilerin” merkezi sınav puanı olmadan ve yabancı dil şartı aranmadan üniversitelerde istihdamına olanak sağlandı.

Rektörlük için üç yıl profesör olma şartını kaldıran Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin ardından, akademiyi siyasi iktidarın güdümüne sokacak bir değişiklik yapan YÖK, şimdi de üniversitelerin norm kadrolarının belirlenmesinde ve kullanılmasında değişikliğe gitti. Üniversitelerin asgari kadro sayısının iki katına kadar norm kadro planlaması yapabilmesine olanak sağlandı. Değişiklikle üniversitelerin ihtisas alanlarıyla doğrudan ilgili birimler için asgari kadro sayısının üç katına kadar, “Araştırma Üniversitesi” olarak belirlenen yüksek öğretim kurumlarının ise dört katına kadar norm kadro planlaması yapabileceği açıklandı. Araştırma üniversitelerinin lisans ve lisansüstü programlardaki öğrenci sayısı ile ders ağırlıkları gibi konuları dikkate alarak planlama yapması istendi.

Son kararı YÖK verecek
Norm kadroların önlisans ve lisans düzeyinde öğrenci alan üniversiteler ile anabilim ya da anasanat dalı bulunan enstitülere tahsisi kararlaştırıldı. Fakülte veya bölüme öğrenci alan lisans programlarının toplam öğretim kadrosunun, asgari kadro sayısından az olamayacağı bildirildi.

Üniversitelerin, “Norm Kadro Yönetmeliği” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girdi. Öğretim üyesi temininde güçlük çekilen alanlar ile sağlık programlarındaki klinik ve laboratuar uygulamaları veya mühendislik laboratuvar uygulamalarında ihtiyaç duyulanlar hariç, kadro planlamaları YÖK bünyesine alındı. Özellikli ve uygulamalı alanlara ilişkin kadro talepleri YÖK’e iletilecek ve son kararı YÖK verecek. Fakültelere tahsis edilen öğretim görevlileri birimin norm kadrosundan sayılacak.
İlave atama izinleri…

Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları için belirlenen ilave atama izinleri Cumhurbaşkanı’nın kararıyla belirlenecek. İlave atama izinlerinin en fazla yüzde 20’si, öncelikli görülen alanlarda lisansüstü eğitim amacıyla kullandırılmak üzere üniversitelerin araştırma görevlisi kadrolarına tahsis edilecek.