Akademik özgürlük olmazsa olmazdır

HABER MERKEZİ

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (Ünivder), Boğaziçi Üniversitesi'ne 2 Ocak'ta rektör olarak atanan ve 15 Temmuz'da görevden alınan Melih Bulu'ya ilişkin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'na açık mektup yazdı. Mektupta, atanmasının ve görevden alınmasının gerekçesinin kamuoyuna açıklanması gerektiğine dikkat çekildi. Ünivder, Naci İnci'nin 20 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı'nca Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olarak atanmasıyla ilgili yanıt bekleyen soruları da şöyle sıraladı:


• Boğaziçi Üniversitesi rektörlük atamaları için mülakata çağırılan adaylar hangi kriterlere göre seçildi?

• Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan demokratik aday belirleme sürecinde 19 aday içerisinde güven oylamasında güvensizlik oyu alan iki adaydan biri olan ve akademisyenlerin yüzde 95’inin ret verdiği Prof. Dr. Mehmet Naci İnci'nin atanması hangi kriterler esas alınarak yapıldı? Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin görüşü neden dikkate alınmadı?

• Boğaziçi Üniversitesi'nin akademisyenlerinin teamülleri gereği demokratik seçim sonucu sıralanan 17 adayın kriterleri rektör olmaları açısından neden yetersiz bulundu?

Talepler

YÖK başkanı Erol Özvar'a ve yönetimine seslenilen mektupta "Üniversitelerin, özellikle son aylarda Boğaziçi Üniversitesi'nin üzerinde uygulanan siyasi ve dini vesayetin kaldırılması hususunda girişimler yapmanızı bekliyoruz. Üniversitelerin kamusal, özerk ve demokratik (gerek yönetimsel gerekse mali yönden) bir yapıya kavuşması için girişimler yapılmasını, hukuksuz biçimde işine son verilen, kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile işten atılan barış akademisyenleri dahil tüm akademisyenlerin işlerine iadesinin sağlanmasını, rektörlerin baskıcı keyfi uygulamalarının son bulmasını talep ediyoruz. Akademyanın olmazsa olmazı akademik özgürlüktür ve bu çerçevede eşitlikçi, kamusal, parasız, özerk ve demokratik üniversite talebimizi yineliyoruz. Üniversitelerin bu olumsuz gidişinde en büyük sorumluluk sizdedir" ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: Ali Aktaş