Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Dr. Vahdet Özkoçak, Akademik Teşvik Yönetmeliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilen Akademik Teşvik Yönetmeliği 27.06.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve eski teşvik ödeme yönetmeliği kaldırılmıştı. Yapılan değişikliğin akademide teşvik ödeneği alımını zorlaştırdığı ve akademisyenlerin hevesini kırdığını belirten ÖGESEN Genel Başkanı Özkoçak, “YÖK’ün bu […]

Akademisyenin hevesi kırılıyor

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Dr. Vahdet Özkoçak, Akademik Teşvik Yönetmeliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilen Akademik Teşvik Yönetmeliği 27.06.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve eski teşvik ödeme yönetmeliği kaldırılmıştı. Yapılan değişikliğin akademide teşvik ödeneği alımını zorlaştırdığı ve akademisyenlerin hevesini kırdığını belirten ÖGESEN Genel Başkanı Özkoçak, “YÖK’ün bu yönetmeliği hangi mantıkla hazırladığını anlamak çok güçtür. Yeni yönetmelikte birçok değişiklik yapılmıştır. İlk olarak akademik unvana bağlı olarak profesör ve doçentler için 1, Dr. öğretim üyeleri için 1.5 ve araştırma görevlileri için 2 çarpanının kalktığı görülmektedir. Böylece akademik unvandan bağımsız olarak hesaplanan puanlar tüm öğretim elemanları için standartlaştırılmıştır. Bu durumun araştırma görevlileri için bir dezavantaj getirdiğini önceden belirttiğimiz üzere bugün geldiğimiz noktada araştırma görevlileri içerisinde teşvik alanların sayısı çok ciddi olarak azalmıştır” dedi.

Özkoçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm dünya yazar sayıları giderek artarken ülkemizde doçentlikte ve teşvikte sürekli bireyselliğin teşvik edilmesinin mantığını çözmek neredeyse imkansızdır. Sosyal dallarda daha az problem olan bu durum, özellikle fen ve sağlık bilimleri dallarında insanların şevkini ciddi olarak kırdığı görülmüştür. Bu yönetmelik yalnızca sosyal dallar için mi hazırlanmıştır? YÖK bünyesinde bu yönetmeliğe fikir verenlerin büyük kısmı sosyal dallardan mıdır? Bu sorulara acil olarak cevap verilmelidir.”