YÖK'ün sadece öğrenciler için üniversiteleri tatil etmesini değerlendiren eğitimciler kararın eksik olduğunu belirtti. Eğitimciler üniversitelerin tüm unsurları için tatil olması gerektiğini söyledi

Akademisyenlere ve işçilere tatil yok

BERFİN ŞENGİL

Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) koronavirüs önlemleri kapsamında alınan tatil kararının öğrenciler için geçerli olacağı, üniversitelerdeki idari ve akademik personeli kapsamadığı bildirildi. Karar eğitimciler tarafından tepkiyle karşılandı. Eğitimciler bu kararın eksik olduğunu üniversitelerin bütün unsurlarının sağlıklarının tehlike altında olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, kararın öğrencilerin sağlığı açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek “İdari personeli kapsamaması bizce eksik bir karardır. Sadece sağlığı tehdit altında olanlar öğrenciler değil üniversitenin bütünü’’ diye konuştu.

Bozdoğan, üniversite bileşenlerinin bütün dahil edilerek alınmamasından kaynaklanan bu bakış açısının sakıncalı olduğunu söylerken ‘’Hızlı bir şekilde hem akademik personelin hem de idari personelin bu karara dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz’’ dedi.

‘’Üniversitelerin güvenliği ve oradaki işlerin devamlılığı açısından kimi önlemler alınabilir. Tedbirlerin kendisi ayrıntılandırılabilir’’ diyen Bozdoğan, bu haliyle alınan kararın doğru olmadığını ifade etti.

Yarın ya da en geç pazartesi günü alınan karardan vazgeçilmesini beklediklerini söyleyen Bozdoğan, ‘’Hızlıca yeni kararın alınması gerekiyor. Aksi takdirde bizim açımızdan bir salgının ya da salgın tehlikesinin ortadan kalkmasından ziyade kamuoyunda bir tedbir alınıyor görüntüsüne sıkışılacaktır’’ diye konuştu.

‘ATEŞE ATIYORUZ’

Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı Dr. Vahdet Özkoçak, Korona Bilim Kurulu’nun aldığı kararların uygulanması yerine bu şekilde alelacele bir kararla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek ‘’Kararın yeniden gözden geçirilmesi gerek.’’ dedi.

Özkoçak, ‘’YÖK’ün yetki devri adına almış olduğu ve rektörlere bu sınırsız güçleri aktardığından beri 250 tane YÖK başkanı ortaya çıktı. Onlar da kendi kararlarını, kendi inisiyatiflerini kullanarak sosyal medya hesaplarından bu çağrıları yaptılar’’ diye konuştu.

Bazı üniversitelerde aynı odada 6 hatta 10 akademisyenin birlikte çalıştığını, bu akademisyenlerin ve idari personelin de toplu taşıma araçlarını kullandığını hatırlatan Özkoçak, “Öğrenciler için alınan kararın akademisyenleri de kapsaması gerekirdi’’ dedi. “Biz bu şekilde akademisyenlerimizi ateşe atıyoruz. Ateşe atmak yerine aklı selim çözümler almalıyız’’ diyen Özkoçak, kararın düzeltileceğini ümit ettiklerini söyledi.

Pazartesi günü rektörlerle bir toplantının yapılması beklendiğini belirten Özkoçak, devamlılığın esas olduğunu ancak ‘’Okul müdüründen, yardımcıdan ya da memurdan nasıl nöbetçi olarak bir kişi bırakılıyorsa bizde de dekanlıklarımızdan ya da ilgili yönetimlerden bir kişi, bir de memur bırakılarak üniversitelerin de boşaltılması gerekir.’’ diye konuştu.