Darbe Araştırma Komisyonu, Genelkurmay Başkanı Akar ve selefi Özel’e bir dizi soru gönderdi. Akar’dan MİT istihbaratına dair iddialar, Akıncı Üssü’nde yaşananlar ve Mehmet Dişli ile ilgili iddiaları yanıtlaması istendi

Akar’a ‘Dişli’ sorusu

15 Temmuz Darbesi Girişimini Araştırma Komisyonu, Komisyon toplantısına katılmayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e cevaplandırılması istemiyle bir dizi soru gönderdi.

Sorular, söz konusu isimlerin bizzat Komisyon’da dinlenmesini isteyen muhalefet milletvekilleri soru vermediği için AKP’lilerin soruları arasından seçildi.

Öte yandan Komisyon’un Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a da soru gönderdiği iddia edildi. Ancak Komisyon, henüz MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a soru göndermiş değil.

Akar’a gönderilen en dikkat çekici soru ise, darbeciler arasında olduğu gerekçesiyle tutuklanan Tümgeneral Mehmet Dişli ile ilgili olanı. Dişli’nin darbeciler arasında olduğunun bilinmesine rağmen neden Akar’la birlikte Çankaya Köşkü’ne gittiği yanıtlanmış değil. Son günlerde de Dişli’nin cezaevinde olup olmadığına dair sorular gündeme gelmişti.

Akar’a 10 soru

Darbe Girişimi’ni Araştırma Komisyonu’nun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a yazılı biçimde yanıtlaması istemiyle gönderdiği sorular özetle şöyle:

1) 15 Temmuz 2016 günü MİT’ten gelen istihbaratta MİT’e yönelik bir operasyondan söz edildiği, bunun mahiyeti üzerine MİT Müsteşarı ile görüşme yaptığınız ifade edilmektedir. Kamuoyuna intikal eden bu bilgilerden hareketle nasıl bir kanaate ulaştınız ve hangi önlemleri aldınız?

2) MİT’ten size ulaşan istihbarat bir darbe girişimi kuşkusu yönünde mi yoksa MİT’e yapılacak bir operasyon muydu?

3) Baştaki sorularla bağlantılı olarak istihbaratı bir darbe girişimi/kalkışma olarak değerlendirdiniz mi? Bu değerlendirmeyi yaptıysanız gerekli önlemlerin alınması için Kuvvet Komutanlarına bildirdiniz mi? Bu istihbarat ile ilgili Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı ile ya da özel kalemleri ile bir görüşmeniz oldu mu?

4) MİT’ten gelen istihbarat üzerine Türk hava sahasının kapatılması emrini doğrudan Hava Kuvvetleri Komutanı’na ve Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı olan Korgeneral Mehmet Şanver’e doğrudan ilettiniz mi?

İletmedinizse niçin? Emrin, doğrudan Mehmet Şanver’e iletilmesinin önemli bir zaman kazancı olacağı ifade edilmektedir. Bu denli önemli bir olayda doğrudan sorumlu komutanların aranmaması TSK’nin hiyerarşik yapısı ve emir komuta sistemi açısından mümkün müdür?

5) Görev süreniz içerisinde, FETÖ/PDY örgütünü güvenlik açısından tehdit olarak gören herhangi bir rapor ya da bilgi size sunuldu mu? Bu örgütle mücadele kapsamında herhangi bir girişiminiz oldu mu?

6) MİT Müsteşarı tarafından olağanüstü bir ihbar iletilmesi sonucu bazı tedbirler aldığınız değerlendirilmektedir. Bu konuya açıklık getirir misiniz? Gelen ihbar neydi? Hangi tedbirleri aldınız?

7) FETÖ’nün TSK’ye sızmasının fark edilemeyişinin sebebi kanaatinizce nedir?

8) Bir kurtarma operasyonuyla mı kurtarıldınız, darbecilerin başarılı olamayacaklarını anladıktan sonra sizi serbest bırakmalarıyla mı serbest kaldınız? Akıncı Üssü’nden nasıl çıktığınızı anlatır mısınız?

9) Akıncı Üssü’nden Çankaya Köşkü’ne geldiğinizde yanınızda darbeci general Mehmet Dişli’nin de bulunduğu görülmektedir. Mehmet Dişli, ifadesinde “Ben başından itibaren Sayın Genelkurmay Başkanı’nın yanındaydım. Bu işin tarafı değil mağduruyum. Beraber başından sonuna kadar krizi yönettik. En son, kendisiyle Çankaya’ya Sayın Başbakan’ımızın talimatıyla gittik. Oradan da krizin kapanmasını birlikte yönettik.” şeklindeki sözleriyle Sayın Başbakan tarafından çağrıldığını iddia etmektedir. Sizi taşıyan helikopter pilotu da darbecilikten tutuklandı. Bu hususlara açıklık getirir misiniz?

10) Komisyonumuzun çalışma alanıyla ilgili başkaca tespit ve önerileriniz var mıdır?

Necdet Özel’e 9 soru

Daha önce Komisyon’a gitmeyi reddeden ve soruları yazılı yanıtlamayı talep eden eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e de Komisyon tarafından 9 soru gönderildi. Sorularda özetle “FETÖ’nün TSK’de örgütlendiğinin nasıl fark edilmediği”, “görevi süresinde FETÖ’yle ilgili herhangi bir rapor hazırlanıp hazırlanmadığı, kendisine sunulup sunulmadığı”na yanıt istendi.