ABD'nin teknik anlamda S-400 ve F-35'lerin uyumluluğu konusundaki kaygısını ele almaya hazır olduklarını belirten Milli Savunma Bakanı Akar, ortak çalışma grubu teklifinin halen masada olduğunu söyledi.

Akar: ABD ile S-400 ve F-35’lerin uyumluluğu kaygılarını görüşmeye hazırız

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile S-400 ve F-35’lerin uyumluluğu konusundaki kaygıyı ele almak için hazır olduklarını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Savunma Bakanlığı'nın 2021 yılı bütçe görüşmelerine başlandı.

AA'nın aktardığına göre, Komisyon, AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantıda, Milli Savunma Bakanlığı bütçesi ele alınıyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yaptı.

S-400’LER VE ABD

Akar, sunumunda S-400’ler ve Doğu Akdeniz gerilimi hakkında açıklamalarda bulundu.

S-400’ler konusundaki gerilim üzerinden mesaj veren Akar, “Bazı NATO üyelerinde (Yunanistan) mevcut olan S-300 sistemi NATO İttifakı içinde nasıl kullanılıyorsa, S-400 sistemi de bizde aynı şekilde kullanılacaktır” dedi.

“Tedarik ettiğimiz sistemin kontrol ve hazırlıklarına planlandığı şekilde devam ediyoruz” diyen Akar, ABD’ye de mesaj verdi: “ABD’nin teknik anlamda S-400 ve F-35’lerin uyumluluğu konusundaki kaygısını ele almaya hazırız. Ortak çalışma grubu teklifimiz halen masadadır.”

DOĞU AKDENİZ VE DAĞLIK KARABAĞ’DAKİ GELİŞMELER

Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelere de değinen Akar, "Türkiye'yi Ege Denizi’nde karasularına ve Doğu Akdeniz’de Antalya körfezine hapsetme çabalarına karşı durmaya kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Akar, "Kimsenin hakkında gözümüz olmadığı gibi, kimseye de hakkımızı çiğnetmeyiz. Şehit oluruz, gazi oluruz; ancak hiçbir oldubittiye de izin vermeyiz" dedi.

Akar, Karabağ'da ateşkesin kontrolü ve denetimi ile ilgili ise ‘Türkiye'nin anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere’ ortak barış gücünde yer alacağını söyledi.

KORONAVİRÜS İLE MÜCADELE

Koronavirüs ile mücadeleye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akar, "Koronavirüsle mücadelemizi başarıyla sürdürüyoruz. Bu konuda dünyada en başarılı olan ordulardan biriyiz" şeklinde konuştu.

Akar, operasyon bölgelerinde kara, deniz ve havada, tüm birliklerde faaliyetler salgından etkilenmeden planlandığı şekilde devam ettiğini belirtti.

TSK'DEN İHRAÇ EDİLEN PERSONEL SAYISI 20 BİNİN ÜZERİNDE

FETÖ ile mücadeleye de değinen Akar, 15 Temmuz 2016'dan itibaren FETÖ bağlantısı nedeniyle TSK’dan 20 bin 571 personelin ihraç edildiğini söyledi.