Milas İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda kömür madeni işletilmesi için verilen iznin iptali hakkında açılan davada bugün bilirkişi keşfi yapıldı. Keşif öncesi bir araya gelen İkizköylüler, "Akbelen ormanını vermeyeceğiz" dedi.

Akbelen’de üçüncü kez keşif yapıldı: "Akbelen yaşamak istiyor"

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Muğla Milas’ta termik santral tehdidi altında bulunan Akbelen Ormanı’nı korumak için verilen mücadele sürüyor. Ormanda kömür madeni işletilmesinin Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’ye tahsisinin iptali için İkizköylülerin açtığı dava sonrasında Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin üçüncü kez karar yapılmasına karar verdiği keşif gerçekleşti.

Yaşam savunucuları ve köylüler İkizköy Çevre Komitesi’nin çağrısıyla, bugün; keşif öncesinde Akbelen Ormanı’nda toplandı. Üçüncü bilirkişi keşfinde, CHP Muğla Milletvekilleri Burak Erbay ve Suat Özcan, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin, Milas Belediyesinin ve Bodrum Belediyesi'nin de avukatları TMMOB Elektrik ve Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri hazır bulundu.

akbelen-de-ucuncu-kez-kesif-yapildi-akbelen-yasamak-istiyor-1049677-1.

'DOĞA FEDA EDİLMEMELİ'

İkinci bilirkişi raporunda 4 uzman, Akbelen ormanları kesilirse telafisi mümkün olmayan ekolojik yıkım olur şeklinde görüş belirtmişti. Üçüncü kez gerçekleşen keşifte, 1 yıldan fazla süredir direnen kişilerden olan İkizköy Çevre Komitesi üyesi Necla Işık, “Akbelen ormanları bizim vatanımız. Bizim yaşam alanımız. Burayı sonuna kadar savunacağız. İkizköy satılık değil, Akbelen ormanını vermeyeceğiz. Burada kuş seslerinden mahrum kalmak istemiyoruz. Kömür için doğamız feda edilmemeli. Kimse bizi santral işçileriyle karşı karşıya getiremez” dedi.

Akbelen'e destek için gelen HDP Ankara milletvekili Filiz Kerestecioğlu şunları söyledi: “Burada kömüre karşı doğayı koruma uğruna 3 yıldır mücadele veriliyor. Bir yıldır da orman nöbeti tutuluyor. Buradaki doğa mücadelesi tüm Türkiye'de ve dünyada önemli bir etki yarattı. Bu mücadele haklı bir mücadele ve mutlaka kazanılacaktır. Beşli çetenin şirketleri, kömür için Milas'ın doğasına zarar vermeyecektir. Bu haklı mücadeleleri için Akbelen direnişçilerin kutluyorum ve her zaman yanlarındayız.”

İkizköy Çevre Komitesi avukatlarından Arif Ali Cangı, alanda toplanan çevrecilere şöyle dedi: "Akbelen ormanları sadece İkizköy, Milas ve Muğla için değil Türkiye ve dünya için önemli. Burada Milas ve Bodrum'a su veren önemli su kaynaklarımız var. Bu orman binlerce canlının yaşama alanı. Akbelen ormanlarını vermeyeceğiz. Burası insanların ve her tür canlının yaşadığı yer. Bu önemli doğa parçasını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Keşfin iyi geçmesini sağlayacağız"

akbelen-de-ucuncu-kez-kesif-yapildi-akbelen-yasamak-istiyor-1049678-1.