Muğla’da Akbelen Ormanı’nın termik santrala kömür temini için kesilmesine karşı nöbet tutanları, jandarma sürükleyerek alandan çıkardı. Yurttaşlar ise oturma eylemine devam etti, “Akbelen’i vermeyeceğiz” dedi.

Akbelen’i santrala kurban ettirmeyiz!

Osman ÇAKLI

Muğla Milas’ta İkizköy’ün yakınında bulunan Akbelen Ormanı’nın Limak Holding’e ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’na kömür temini için kesilmesine karşı 25 günü aşkın süredir nöbet tutan yurttaşlara jandarma önceki gece yarısı müdahale etti. Jandarma alanda çadır kurup nöbet tutan köylüleri ve yaşam savunucularını sürükleyerek dışarı çıkarırken yaklaşık 30 kişilik grubu Milas-Ören karayolu kıyısına iteledi. Geceyi karayolu kıyısındaki bir tarlada geçiren köylüler Akbelen Ormanı’nı terk etmeyeceklerini söyleyerek tekrar oturma eylemi başlattı. Köylülere Muğla, Denizli, Bodrum, Milas gibi yakın yerlerdeki yurttaşların yanı sıra Kazdağları’ndan, İzmir’den ve İstanbul’dan yaşam savunucuları da desteğe geldi.

Köylüler, müdahaleye tepki gösterirken İkizköy Çevre Komitesi üyesi Deniz Gümüşel, yaşananları şöyle anlattı: “Saat gece 12'yi geçiyordu. Bize valiliğin 4 Ağustos ormanlara giriş yasağını içeren kararı yazılı tebliğ edip 10 dakika sonra ormanı terk etmemizi istediler. Biz yere oturduk. Ayrılmak istemedik. Kaba kuvvetle bizi süpürüp, Milas-Ören karayoluna sürüdüler. Ormanla yol arasındaki 50 metrelik mesafede yerlerde sürüklendik. Gece avukatlarımız geldi. Oturma eylemimiz devam ediyor. Jandarma ile karşılıklı bekleyişimiz sürüyor. Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz.” Akbelen Ormanı için yapılan gece nöbetlerinde sayı 3-5 kişiye düşüyor. Nedeni ise ahırda bulunan hayvanlar ve yine yangın riski. İkizköylülere evlerini, hayvanlarını, ormanı koruma sorumluluğu yüklenmesinin rant sevdalıları tarafından fırsata çevrildiğini aktaran Gümüşel, “Kararlıyız ormanı terk etmeye niyetli değiliz” dedi.

5’Lİ ÇETENİN ÜLKEYE ÇÖKMESİNE ENGEL OLUN

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de müdahaleyi tepki gösterdi. Girgin, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yaşam alanlarına sahip çıkan vatandaşlar jandarma müdahalesi ile 22 gündür direndikleri yerden dışarı çıkarıldı. Akbelen Ormanı önünde direniş sürüyor. Köyünün yamacındaki ormanı kesilmekten kurtarmak için nöbet tutan köylüleri gözaltına alıyor jandarma. Akbelen Ormanı’nda yaşam alanlarına sahip çıkan ve meşru demokratik hakkını kullanan köylülere ve çevrecilere jandarma müdahale ediyor. Hak aramak meşru bir eylemdir. Yangına müdahale edemeyen iktidar, ormanlarının kesilmesine itiraz eden vatandaşlara müdahale ediyor. Demokratik protesto haktır. Ormanına sahip çıkan köylülere engel olacağınıza 5’li çetenin ülkeye çökmesine engel olun. Ormanı koruyan köylüye değil, yangınlara müdahale edin.”

Öte yandan Kazdağları direnişçilerinden Füsun Kayra da beline bağladığı zincir ve kilitlerle kendisini çam ağaçlarından birine bağlamak istedi. Jandarma Karya’yı engelliyip gözaltına almak isteyince gerginlik yaşandı. Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun ise valiliğin ormana giriş yasağının iptal edilmesi için Muğla İdare Mahkemesi’ne başvurdu.