Akbelen Ormanı’nı yok etmeye çalışan Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. şimdi de farklı ormanlık alanda kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kapasite artışı projesi için harekete geçti.

Akbelen'i yok etmek isteyen termikçi şirket gözünü yine ormana dikti!

Aycan KARADAĞ

Muğla Milas’ta Limak Holding ve IC Holding'in iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş., yeni talan projesi için harekete geçti. İkizköy’ün yakınındaki Akbelen Ormanı’nda kömür temini için ağaç kesilmesi ve maden sahalarının genişletilmek için yaklaşık 3 yıldır mücadele ediyor. Şirket, şimdi de gözünü İkizköy’e komşu Sekköy Mahallesi’ne çevirdi. Ormanlık alan içerisinde kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kapasite artışı projesi yapmak isteyen şirket, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

25 hektarlık mevcut durumdaki tesiste yılda 200 bin ton kireç taşı üretimi yapılırken, projeye 25 hektarlık alan daha eklenerek yılda 1 milyon ton kireç taşı üretimi yapılmak isteniyor. Proje alanına en yakın konut yalnızca 790 metre mesafede yer alıyor. Proje bedeli ise 7 milyon 400 bin TL olarak belirlendi.

Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü çevre mühendisi Deniz Gümüşel, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Santrala karşı İkizköy halkı uzun zamandır mücadele ediyor. Şimdi santralın yeni bir projesi ortaya çıktı. Tesiste yapılmak istenen kireç taşı, termik santralın baca gazı kükürt arıtma tesisinde kullanılacak. Ama termik santral, baca gazı arıtma tesislerinin iyileştirilmesini tamamlamadan geçtiğimiz Mart ayında çevre izni almıştı. Makine Mühendisleri Odası'nın ortaya çıkardığı bu durumun yetkililerce açıklanması gerekiyor” diye konuştu.

AKBELEN’DE MÜCADELE SÜRÜYOR

Öte yandan Milas İkizköy yakınlarında bulunan Akbelen Ormanı’nda ise mücadele sürüyor. Şirket tarafından kömür temini için ağaç kesilmesi ve maden sahalarının genişletilmesine karşı bölgede yaşayan yurttaşlar yaklaşık 3 yıldır direnişini sürdürüyor. Ormanın girişinde direniş çadırı kuran yurttaşlar, gece-gündüz ormanı koruma için mücadele gösteriyor. Son olarak ormanın santrala tahsisinin iptali için İkizköylülerin açtığı dava sonrasında Muğla 1. İdare Mahkemesi, üçüncü bilirkişi raporunu geçtiğimiz günlerde açıkladı. Akbelen Ormanı için hazırlanan raporda, ormanın kömür madenciliğine açılabileceğine uygun olduğu iddia edildi. İkizköylülerin “bilimsellikten uzak” diyerek itiraz ettiği ve hazırlayan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunduğu raporun ardından mahkeme ise yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.