Kömür madenini genişletmek için orman katletmek isteyen şirkete karşı direniş 700 günü aştı. Çevre Komitesi’nden Işık, “Köyün büyük çoğunluğu toprağına, ağacına ve zeytinine sahip çıkıyor” dedi.

Akbelen nöbeti katliamı püskürttü

Berkay SAĞOL

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy’deki Akbelen ormanında kömür madenini genişletmek isteyen şirkete karşı köylülerin tuttuğu nöbet 700 günü aştı.

İkizköy Çevre Komitesi’nden Esra Işık, “Açtığımız davalar sonucunda verilen yürütmeyi durdurma kararı geçen aralık ayında üçüncü bilirkişi raporundan sonra hemen kaldırıldı. İkinci ve üçüncü bilirkişi raporu arasında çok ciddi fark var. Biz şikâyetçi olduk ve raporu hazırlayan bilirkişi heyeti hakkında soruşturma açıldı. Onların hazırladıkları rapora güvenmiyoruz ve keşfin tekrarlanması gerektiğini söylüyoruz. Yürütmeyi durdurma kararına rağmen şirketin Akbelen Ormanı’nın tamamını yok etmesini durduran tek meşru direniş” diye konuştu. Köylülerin direncini kırmak için sürekli olarak kesim yapılacağı söylentilerinin yayıldığını dile getiren Işık, “Sürekli olarak seçimi bekleyeceklerini duyuyorduk. Seçim bitti üzerinden neredeyse bir ay geçti ama hala Akbelen Ormanı’na giremediler. Köyün büyük çoğunluğu toprağına, ağacına ve zeytinine sahip çıkıyor” dedi.

***

KALINTILAR ORTAYA ÇIKTI

Şirketin ağaç keserek kömür ocağı yapmak istediği alanda arkeolojik kalıntılar ortaya çıktı. Bölgede inceleme yapan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, arkeolojik kalıntıları belgelediklerini duyurdu. Öte yandan şirketin 8 Ağustos 2021 tarihinde izinsiz ormanda ağaç keserek maden sahasını genişletmek istemesine karşı direnen Gülören Demir ve Füsun Ergün’ün jandarmaya mukavemet ettikleri gerekçesi ile açılan davanın 7’nci duruşması 26 Haziran tarihinde görülecek.