Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin Akbelen Ormanı’nda ağaç keserek maden sahasını genişletme isteği mahkeme tarafından reddedildi.

Akbelen Ormanı için verilen mücadelede kazanım: Mahkeme, şirketin itirazını reddetti

Aycan KARADAĞ

Muğla Milas’ta termik santral tehdidi altında bulunan Akbelen Ormanı’nı korumak için verilen mücadele sürüyor. Ormanda ağaç keserek maden sahasını genişletmek isteyen Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’ye ise İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından onay çıkmadı.

İkizköylü yurttaşların açtığı maden izni iptal davasında, Muğla 1. İdare Mahkemesi ormanın madene tahsis izninin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Bunun üzerine kömür madenini genişletmek isteyen ancak Akbelen Ormanı’na giremeyen YK Enerji, yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması için İzmir Bölge İdaresi Mahkemesi’ne başvurdu.

ŞİRKET: AĞAÇLAR ÖMRÜNÜ DOLDURDU!

Şirketin mahkemeye başvuru dilekçesinde yazdığı ‘Akbelen Ormanı’ndaki kızılçam ağaçlarının ömrünü doldurduğu’ ifadesi dikkat çekti. Mahkeme ise yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması talebinin kesin olarak oy birliği ile reddine karar verdi. Davada keşif ve bilirkişi incelemesi ise 8 Ağustos'ta üçüncü kez tekrarlanacak.

“ÖMRÜNÜ DOLDURAN KÖMÜR MADENİNİZDİR”

İkizköylüler ise şirketin mahkemeye başvuru dilekçesinde yazdığı ‘Akbelen Ormanı’ndaki kızılçam ağaçlarının ömrünü doldurduğu’ ifadesine tepki gösterdi. Açıklamada, “Ömrünü dolduran ne Akbelen Ormanı, ne kızılçamlarımızdır. Ömrünü dolduran sizin doğaya ve yaşam düşman kömür madeniniz ve termik santrallerinizdir. Kapattıracağız” denildi.

Avukat Arif Ali Cangı ise “Aslında Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile Yatağan termik santralinin kapatılmalarını gerektiren kararların yıllar önce mahkemelerce verildiğini; bu yargı kararlarının uygulanmadığını, en sonunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da ihlal kararı verildi” diye konuştu.

AİHM kararlarının Türkiye için bağlayıcı kararlar olduğunun altını çizen Cangı, Akbelen Ormanı’nın yok edilerek kömür madeni açılmasına izin veren işlemin hukuka aykırı olduğunu söyledi.