Milas Akbelen Ormanı'ndaki köylülerin direnişe müdahale eden jandarma bir kadının kolunu morarttı.

Akbelen Ormanı'nda nöbet tutan İkizköylü kadın: Jandarma kolumu morarttı

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda açılmak istenen kömür madenine karşı yurttaşların başlattığı doğa nöbetine dün gece saatlerinde jandarma müdahale etti. Yurttaşlar ormandan çıkarılırken, İkizköylü bir kadın, kolundaki morluğu göstererek, "Kadın jandarma yaptı" dedi. Akbelen Ormanı doğa nöbetine destek veren CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, "Tarla sahibini yaka paça bu yaştaki kadını alıyor. Ne yapıyordun ki anacığım sen burada da sana böyle yaptılar? LİMAK'a kömür alanı açmak için bu ananın kolu böyle" dedi.

Milas'a bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda açılmak istenen linyit-kömür madenine karşı başlatılan doğa nöbeti sürüyor. Jandarma, dün gece saatlerinde, yurttaşlara müdahale etti. Yurttaşlar, “ormanlık alana girişlerin yasaklanmasını” gerekçesiyle ormandan çıkarıldı. Günün ilk saatlerine kadar jandarma kalkanları önünde bekleyen yurttaşlara, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban destek verdi.

Müdahale sırasında bir kadın jandarma tarafından kolunun morartıldığını söyleyen 55 yaşındaki İkizköylü bir kadın, ANKA Haber Ajansı'na yaşadıklarını, "55 yaşındayım. Jandarma yaptı. Bu tarla kendimizin. Ben çamları korumaya geldim. Beni birdenbire sürükledi böyle" sözleri ile aktardı.

"VAN'A GİDİN, AFGANLAR NASIL GİRİYOR, ONLARI ENGELLEYİN"

CHP’li Alban ise şunları söyledi:

“Tarla sahibi kadını yaka paça alıyor. Ne diyor, 'ben tarlamda duruyorum, Akbelen Ormanı'ndaki çamları koruyorum.' Yapanlar kimler, bakın (kalkanlarla bekleyen jandarmaları göstererek) işte burası. Bir avuç köylüye karşı bu kadarlar. Bence gidin Afganlar, Taliban'ın adamları giriyor, Doğubeyazıt'a, Van'a gidin. Afganlar oradan nasıl giriyor, onları engelleyin. Köylü burada bir şey yapmıyor.

Sizler de bizim evladımızsınız, size de bir şey demiyorum, sizi görevlendirenlere diyorum. Yazıklar olsun onlara, Muğla Valisi zaten Çanakkale'den, Kazdağları'ndan sabıkalı. Sabıkası çok kabarık çevreye, doğaya karşı. Yandaş kim, LİMAK. LİMAK'a kömür alanı açmak için bu ananın kolu böyle.”

“LİMAK'IN YERİ ORMAN YERİ DEĞİL Mİ, ONUN DA GİRMESİ YASAK”

Alban, “Siz tapulu mülkten kimi atabilirsiniz? Burası ormansa eğer, LİMAK'ın yeri de orman. LİMAK'ı da kapatın o zaman. Onları da çıkarın, bir ay onları da durdurun. LİMAK'ın yeri orman yeri değil mi? O zaman o da bir ay girmesin, onun da girmesi yasak. O niye giriyor. Muğla Valisi, size sesleniyorum. Aldığınız karar yanlış. Bu karardan vazgeçin. Bu halk kendi tarlasında duracak, Akbelen Ormanı'nı koruyacak" sözleri ile yetkililere seslendi.

"BİR ÇAM BİR CAN, BİR CANIN YANINDAYIZ"

Alban, yurttaşların orman yangınıyla da mücadele ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Buraya diktiğiniz askerlere de yazık ya. Doğubeyazıt'a bir sürü Afgan, Pakistanlı giriyor. Gitsin, onları durdursunlar. Niye giriyor, pasaportunu, kimliğini sorgulasınlar. Onlara baksınlar. Bunlar İkizköylü, burada bir sıkıntı yok. Buradakiler ormanı, doğasını korumaya çalışıyor. Akbelen Ormanları, LİMAK'a teslim edilmeyecek. Bir çam, bir can. Bir o canın yanındayız."

"LİMAK'I MI KÖYLÜLERDEN KORUYORLAR?"

Alban, “LİMAK’ı mı köylülerden koruyorlar” sorusunu sorarken; İkizköylü bir genç şunları söyledi:

“Kolluk kuvveti şu anda tamamen şirketin güvenlik görevlileri olarak burada ormanı koruyan İkizköylüler'i, yaka paça, sıktırılarak, 14 yaşındaki çocuğu sürükleyerek o çadır alanından attı. Muğla'da yanmadık orman kalmadı. Muğla'da ormanlar tamamen yanmışken bir avuç kalan bu Akbelen Ormanı'nı kesip maden sahasına yer açabilmek için kaçak yollarla, hukuksuzca kesmeye çalıştılar. Daha yangın sönmemişken, yangını söndürmek için gelen gönüllüleri, yalan söyleyerek, kullanarak bu ormanları kesmeye çalıştılar. Burada nöbet tutan insanlar bu ormanların kesilmesini engelledi."