İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda ağaç kıyımına karşı açılan davada bilirkişi incelemesi yapıldı. Avukat İsmail Hakkı Atal, keşfi kabul etmediklerini ve keşfin yenilenmesi talebinde bulunduklarını belirtti.

Akbelenliler keşfe alınmadı

AYCAN KARADAĞ

Ülkenin dört bir yanında talan projelerine karşı mücadele sürüyor. Muğla Milas’a bağlı İkizköyde Akbelen ormanındaki ağaçların İC Enerji-Limak tarafından Yeniköy-Kemerköy Termik santralına kömür temin edilmesi için kesilmesine karşı direnen köylülerin açtığı davada dün bilirkişi keşfi yapıldı. Keşif alanına avukatlar dışında kimse alınmadı. Bilirkişi keşfine Muğla Çevre Platformu olmak üzere çok sayıda çevre platformu, CHP Muğla Milletvekilli Burak Albay ve bölge halkı katıldı.

Bilirkişi keşfine gelen heyeti Akbelen ormanı nöbet alanında Milas-Ören Karayolu kenarında döviz ve pankartlarla karşılayan yurttaşlar "Akbelen Ormanını Vermeyeceğiz" sloganı attılar. Hakim, yüzlerce yurttaşın hazır bulunduğu Akbelen ormanı girişinde durmayan keşif heyetine davacı avukatların dışında kimseyi almayacaklarını açıkladı. İtirazların ardından maden alanı içindeki inceleme noktasına Muğla, İzmir ve Adana Barolarından gözlemci avukatlar da dâhil olabildi.

Bilirkişi incelemesine katılan avukat İsmail Hakkı Atal, keşif tutanağına itiraz ederek keşfi kabul etmediklerini ve keşfin yenilenmesi talebinde bulunduklarını söyledi. Avukat Atal, keşif sırasında; Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından naip üye olarak atanan hâkimin, avukatlara ‘ruh hastası’ diyerek hakaret ettiğini belirerek, davacı avukatları reddi hâkim başvurusunu yaptıklarını belirtti.

Mahkeme hâkiminin taraflı bir tavır takındığını söyleyen avukat Atal, taleplerinin alınmadığını kaydederek mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Atal, sözlerine şöyle devam etti: “Termik Santralin avukatını kollarken bizim taleplerimizi almadı. Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği üyelerinin keşif alanına almayarak anayasal hakkımızı engelledi. Bunlara itiraz ettiğimiz için bize ‘ruh hastası’ dedi. Bundan dolayı tutanak tutarak reddi hakimde bulunduk. Ayrıca bu keşfi kabul etmediğimizi ve keşfin yenilenmesini talep ettik. Mücadelemiz devam edecek. Akbelen Ormanı başta olmak üzere tüm ormanlarımızı koruyacağız.”

NE OLDU?

İC Enerji-Limak tarafından Yeniköy-Kemerköy Termik santralına kömür temini için kesilmek istenen 740 dönümlük Akbelen ormanının korunması için köylüler yaklaşık 2 aydır nöbet tutuyor. 2019 yılından bu yana mücadele eden yaşam savunucuları mart ayında ormanın kesilmesi için yeniden faaliyetlerin başlaması üzerine santralın genişlemesine ve orman kesim izinlerine karşı dava açtı. Tarım Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü aleyhine Muğla 1. İdare Mahkemesinde açılan davada orman kesim izninin durdurulması talep edildi.

Öte yandan İkizköylüler şirketin farklı ruhsat alanlarını birleştirerek kömür madeninin kapasite artışı projelerinin ÇED mevzuatından kaçırdığı gerekçesi ile de Muğla 3. İdare Mahkemesine dava açtı. Mahkemenin 30 Temmuz’da yapılmasına karar verdiği bilirkişi keşfi İkizköylülerin daha geniş bir bilirkişi heyeti talebine karşı OGM ve davaya taraf olan YK Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin de itirazlarda bulunmaları üzerine 7 Eylül tarihine ertelenmişti.