Astım ve KOAH ile karıştırılabilen İPF hastalığında, erken tanı hastalığın seyrinde büyük önem taşıyor.

Akciğer sertleşmesi ölümcül olabilir
Fotoğraf: Freepik

Sibel BAHÇETEPE

Halk arasında akciğer sertleşmesi de olarak bilinen İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (İPF) hastalığı, dünyada her 100 bin kişiden 13 ila 20’sini etkiliyor. Ülkemizde ise yaklaşık 20 bin hastanın bulunduğu tahmin ediliyor. Astım ve KOAH ile karıştırılabilen İPF hastalığında, erken ve ayrıştırıcı tanı hastalığın seyrinde büyük önem taşıyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya, BirGün'e yaptığı açıklamada İPF'nin akciğerde hasar oluşumuna neden olduğunu anımsatarak "Hastalığın seyrinde nefes almak giderek zorlaşmaktadır. İPF genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri etkilemektedir" dedi.

KİMYASALLAR RİSK 

İPF’nin nedeninin bilinmediğini ancak bazı faktörlerin olduğunu belirten Çetinkaya "Sigara içmek bu faktörlerin en önemlilerinden biridir. Bunun yanı sıra, zararlı tozlara mesleki veya çevresel olarak maruz kalmak da risk faktörlerinin başında gelmektedir. Diğer risk faktörleri arasında ise bazı virüslerin yol açtığı akciğer hastalıkları, gastroözofageal reflü hastalığı, çevresel kirleticiler ve tozlar, genetik yatkınlık yer almaktadır" diye konuştu. Prof. Çetinkaya, özetle şunları kaydetti: "İPF hastalarının yıllar sonra genellikle eforla olan nefes darlığı ve inatçı kuru öksürük yakınmaları ile hekime başvurdukları görülmektedir. İPF’nin semptomlarının diğer birçok akciğer hastalığı ile benzer olması nedeniyle tanısı diğer hastalıklarla karışabilmektedir. Geçmişte tedavi seçeneği bulunmayan bir hastalık olan İPF’de bugün yeni tedavilerle birlikte yaşam süresi uzamaktadır. Özellikle erken tanı ve erken tedavi, hastalığın tedavisinde olumlu katkılar sağlayabilmektedir. Buna ek olarak hastaların yaşam kalitelerini artırmak adına ilaç tedavisi ile beraber yaşam tarzlarını da değiştirmeleri önem arz etmektedir. Günümüzde kullanılan yeni ilaç tedavileri, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilmektedir. İlaç tedavisi ayrıca hastalığın ilerlemesini de azaltabilir ve muhtemel olarak hastalığın ilerlemesinden kaynaklanan ölümleri önleyebilir." 

BAZI DİĞER HASTALIKLARLA KARIŞTIRILIYOR

İPF diğer birçok akciğer hastalığı ile benzer belirtilere sahip. Dolayısıyla astım, bronşit, zatürre, KOAH gibi inatçı ve kuru öksürük, nefes darlığı gibi semptomlara sahip hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Çetinkaya "Bu nedenle, hastalığın doğru teşhisi için kapsamlı tanı uygulamaları gerçekleştirilmelidir. Tanının konulmasında multidisipliner bir yaklaşımın izlenmesi önem arz etmektedir" dedi.