Mersin Akdeniz Belediye Meclisi toplantısında HDP'li üyeler, 5 Meclis üyesinin gözaltına alındığını gösteren ve üzerinde “Demokrasiye kelepçe” yazan fotoğraflar ile “Ranta hayır” yazılı pankart açtı. AKP’li Başkan Mustafa Gültak, HDP’li Meclis üyelerinin gündem üzerine söz almasını engelledi.

Akdeniz Belediye Meclisi’nde protesto ve tartışma

Abidin YAĞMUR

Mersin Akdeniz Belediye Meclisi toplantısında AKP’li başkan ile HDP’li Meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. HDP’li üyeler, geçen temmuz ayında 5 Meclis üyesinin kelepçelenerek gözaltına alınmasını “Demokrasi kelepçesi” yazılı fotoğraflar açarak protesto etti. AKP’li Başkan Mustafa Gültak ise HDP’li Meclis üyelerinin gündem üzerine söz almasını engelleyince, kavga büyüdü.

Akdeniz Belediye Meclisi’nin temmuzda yaptığı Olağanüstü Genel Kurul öncesinde 5 HDP’li Meclis Üyesi gözaltına alınmış, Belediye Başkanı Gültak, Meclis çoğunluğu kendisine geçince, aylardır beklediği borçlanma ve satış yetkisi kararlarını Meclis’ten geçirmişti.

Tartışmalı Meclis’in yankıları, Akdeniz Belediye Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısında da sürdü.

‘DEMOKRASİYE KELEPÇE’

HDP’li üyeler, Meclis oturumu açılırken, 5 Meclis üyesinin gözaltına alındığını gösteren ve üzerinde “Demokrasiye kelepçe” yazan fotoğraflar ile “Ranta hayır” yazılı pankartlar açtı. Bir önceki tutanak özetinin okunmasının ardından söz alan HDP Sözcüsü Özgür Çağlar, tutanak özetine ilişkin itirazlarını 18 Meclis üyesinin imza attığı metni okuyarak dile getirmek istediklerini ifade etti. Ancak Gültak, “Tutanak özeti dışında bir şey konuşursanız izin vermem. Konuşturmam” diyerek Çağlar’ın sözünü kesti. Çağlar’ın metini okumakta ısrar etmesi üzerine AKP’li Başkan mikrofonları kapatacağını söyledi.

AKP’li Başkan, Meclis üyesinin ısrarı üzerine metni görmek istediğini kaydetti. Bu sırada Meclis üyesi Yıldırım Akpınar, tutanak özeti ile 18 Meclis üyesinin metnini divana bıraktı. Gültak, “Resmi evrakı önüme atamazsın” derken Meclis üyeleri Yıldırım Akpınar ile Tufan Nenni arasında tartışmalar yaşandı. Meclis üyesi Aydın Demirci’nin de tartışmaya katılmasının ardından oturuma ara verildi. Aranın ardından HDP Grubu, önceki toplantıda alınan bazı kararlara muhalefet şerhi koyduğuna dair metnin özetini okudu. Başkan Gültak, HDP’li Meclis üyesi Akpınar’ın ‘divana dil çıkardığını ve öpücük attığını’ öne sürerek “Sizin gibi eğitimciye yakıştıramadım. Özür bekliyorum” dedi. Meclis oturumu gündemdeki maddelerin görüşülmesiyle sona erdi.