İnternet ve veri güvenliği alanlarında çözümler geliştiren Trend Micro, özellikle internet bağlantısı olan akıllı otomobilleri siber saldırganlardan korumayı hedefleyen yeni yazılım geliştirme platformunu hizmete sundu

Akıllı otomobillerin veri güvenliği

ERSOY YAŞAR / OTO SAFARİ
ersoy@otosafari.com
@ersysr
www.otosafari.com
www.youtube.com/otosafari

Microsoft ile birlikte geliştirilen ve Microsoft’un IoT Expo etkinliğinde tanıtılan yeni yazılım geliştirme aracıyla, tüm platformlardaki bağlantılı cihazları ve hizmetleri; bulut, ağ ve uç nokta seviyesinde güvenlik altına alabilecek çözümler üretilebilecek. Marka, duyurduğu yeni platformla özellikle ‘Nesnelerin İnterneti’ (Internet of Things – IoT) konseptinin otomobillere uyarlanmasıyla ortaya çıkan ‘Taşıtların İnterneti’ alanındaki gelişmiş veri güvenliği ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.

Otomotiv endüstrisinin bilgi güvenliği açığı

Akıllı otomobillerin bilgi güvenliği, sürüş güvenliğini de doğrudan etkileyebiliyor. Bu aşamada özellikle bağlantı modülünün güvenliği hayati önem taşıyor. Geliştirilen yeni platform, akıllı otomobillerin ağ bağlantısını güvence altına alacak yazılımların geliştirilmesini sağlayacak. Platformla, özellikle 3G\4G, WiFi, Bluetooth gibi bağlantılara sahip ‘Araç Bilgi-Eğlence Sistemleri’ ve ‘Telematik Kontrol Üniteleri’nin güvenliğini üst düzeyde sağlanması hedefleniyor. Akıllı otomobillerdeki bileşenlerin siber saldırıya uğraması, normal siber saldırılarla aynı yöntemlerle gerçekleşiyor. Siber saldırganlar aracın bağlantı modülündeki yerleşik yazılımlarını kırarak otomobilin tüm sistemlerine sızabiliyorlar. Söz konusu yazılım geliştirme platformu ile otomotiv endüstrisinin siber güvenlik alanındaki açığının kapatılması hedefleniyor.

Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu, Gartner’ın tahminlerine göre ‘Nesnelerin İnterneti’ pazarının 2020’de 300 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağını belirterek şunları söylüyor: “Bu konsept, sunduğu büyük fırsatlara rağmen önemli güvenlik boşluklarını da beraberinde getiriyor. Trend Micro’nun Amerika’da Siber Suç ve Kritik Altyapı Raporu’na göre, şirketlerin ve devlet kurumlarının yüzde 50’si kullandıkları bağlantılı cihazlara yapılan saldırıların yoğunlaştığını belirtiyor. Yüzde 80’lik bir kısım ise siber tehditlerin çok daha karmaşık ve isabetli hale geldiğini belirtiyor. ‘Nesnelerin İnterneti’ pazarı büyüdükçe tehditler de giderek büyüyor. Özellikle bağlantılı cihazları içeren uç noktalardaki güvenlik zafiyetlerinin ciddiyetle ele alınması gerekiyor. Akıllı taşıtların güvenliğini de bu alanda değerlendirirsek yeni yazılım geliştirme platformu ile sadece tehditlere karşılık verme anlamında değil daha saldırılar gerçekleşmeden pro-aktif bir biçimde önlem almayı sağlıyoruz”.