Akkuyu davasında reddi hakim talebi

HABER MERKEZİ

Akkuyu Nükleer Santralı'na ilişkin davada avukatlar, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu ve üretim lisansının hükümsüz olduğunu belirterek projenin iptalini istedi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Gönüllüleri ve Mersin Nükleer Karşıtı Platformu, Akkuyu Nükleer Santralı’nın hukuken geçerli bir ÇED raporu ve üretim lisansı olmaması nedeniyle Mersin 2'nci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden ÇED süreci başlatılması için yapılan idari başvuru Bakanlık tarafından reddedildi. İşleminin iptali için açılan davanın ilk duruşması dün Mersin 2. İdare Mahkemesi'nde görüldü.


Duruşma öncesi DAÇE Gönüllüleri Avukatı İsmail Hakkı Atal, UYAP üzerinden reddi hakim talebinde bulunduklarını ve mahkemenin dosyadan el çekmesi gerektiğini vurguladı. Atal yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Mahkeme heyeti yasal hükümlerini uygulamayıp hukuken yetkisiz olduğu dosyada karar verirse iki sıkıntı yaşanacak. Anayasa’ya ve kanuna açık aykırılığın yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlali de söz konusu olacak."