AKP, 18. kuruluş yıldönümünü dün kutladı. Seçim yenilgisinin gölgesindeki kutlama, sosyal medya mesajlarıyla sınırlı kaldı. AKP’nin tarihinin diğer aktörler görmezden gelinerek Erdoğan’la özdeşleştirildi.

AKP 18. yılını kutladı: Yaşasın Erdoğan!

Türkiye’yi 17 yıldır yöneten AKP, 18. kuruluş yıldönümünü dün kutladı. Genel Merkez’in sosyal medya paylaşımları dışında bir etkinlik düzenlemediği kuruluş yıldönümü, yerel seçim yenilgisinin gölgesinde etkisiz geçti. AKP tarihi partinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la özdeşleştirildi, diğer aktörlerin adı anılmadı.

14 Ağustos 2001’de kurulan AKP, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Meclis salt çoğunluğunu elde ederek tek başına iktidara geldi. O günden beri ülkeyi tek başına yöneten AKP, 18. kuruluş yıldönümü dün kutladı.

GÜL VE DAVUTOĞLU SİLİNDİ

AKP resmi hesaplarından da paylaşılan kutlama mesajlarında bir görsel dikkati çekti. Partinin 2001 yılında kurulmasından başlayarak Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçilmesinin ardından kazandığı seçime ve son yerel seçime kadar giden süreci görselleştiren AKP, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yer vermedi.

AKP’nin içinden çıkan ilk Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül’ün eski bakanlardan Ali Babacan’ın kuracağı partiye destek verdiği konuşuluyor.

Eski Başbakan Davutoğlu ise Erdoğan’a karşı manifesto niteliğinde bir metin yayımlamış, Erdoğan’ın “tek adam” konumunu eleştirmişti. Davutoğlu daha sonra yaptığı toplantılarda da Erdoğan ve AKP’ye yönelik eleştirilerini sürdürmüştü.

YENİ PARTİ GÖNDERMESİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da, partisinin 18. yılı vesilesiyle yayımladığı mesajında yeni parti girişiminde bulunan isimlere göndermede bulundu. Erdoğan, mesajında şu ifadeleri kullandı: “Kardeşlerim, dün bitti. Bugün ne geçmişin karanlığına ağıtlar yakacağız ne de dünkü başarılarımıza destanlar yazacağız. Dostlarım dün bitti, geçti gitti. Bugün yeni bir gündür. Aydınlık Türkiye için geleceğimiz için yeniden yollara düşme günüdür.”