Kürt illerinde sırtını aşiretlere dayayarak oy toplayan AKP’nin ‘aşiret oyu’ planı bu seçimde tutmayacak gibi.

Kürt illerinde sırtını aşiretlere dayayarak oy toplayan AKP’nin ‘aşiret oyu’ planı bu seçimde tutmayacak gibi. Kürt politikası nedeniyle BDP karşısında gittikçe gerileyen ve bu amaçla bölgede partisine "oy kazandıracak adaylar" peşine düşen AKP'nin bu planları üç ayrı yerde darbe aldı. AKP’ye ilk tepki Diyarbakır’daki Ensarioğlu aşiretinden geldi.  AKP'den aday olan yeğeni Galip Ensarioğlu'na karşı bağımsız adaylık başvurusunda bulunan DYP eski Milletvekili ve eski Bakan Salim Ensarioğlu, "Aile tercihini elbette benden yana kullanacak" dedi. Adayların belirlenmesinin ardından Muş’taki Bıdiri ve Urfa’daki İzol aşiretleri de AKP’ye bayrak açanlar arasına katıldı. Muş ve Urfa’da parti teşkilatından toplu istifalar var.
AKP’nin Diyarbakır’da Galip Ensarioğlu'nu aday olarak belirlenmesi Ensarioğlu ailesini siyaseten böldü. Eş zamanlı olarak AKP'den adaylık başvurusunda bulunan amca Salim Ensarioğlu, AKP'den olumsuz yanıt alınca, yeğenine karşı bağımsız aday olarak başvuruda bulundu.
AMCA ENSARİOĞLU: AİLE BENDEN YANA
Ailenin siyaseten bölündüğü iddialarını kabul etmeyen amca Ensarioğlu, "Elbette aile tercihini benden yana kullanacaktır. Bu kesindir. Bu açıdan bizim ailede bir bölünme olmaz. Farklı tercihler yapmışız; ama bizim ailede bir bölünme olmaz " dedi. AKP'nin kendisini seçmemiş olmasını da, "Her halde onlar gibi (yeğenini kast ederek) konuşmayacağımı düşünüyorlar. DYP'de öyleydi. Önüme kayıt koyuyorlardı, konuş diyorlardı" diye yorumladı.
AKP’nin aday listesi Muş’taki Bıdiri aşiretinde tepkiye yol açtı. 73 aday adayı arasında bulunan 9 aşiret mensubundan hiç birinin listeye alınmamasına öfkelenen aşiret Sungu beldesinde protesto gösterisi yaptı.
BIDİRİ AŞİRETİNDEN AKP’YE OY YOK
Sungu meydanında toplanan yüzlerce kişi 12 Haziran seçimlerinde AKP’ye oy vermeyeceklerini belirttiler. Kent merkezi ve beldede 35 bine yakın seçmenleri olduğunu iddia eden Haşim Akyürek, AKP yönetiminin kendilerine haksızlık ettiğini söyledi. Muş’u temsil edecek 4 milletvekili için yarışan 73 aday arasında aşiretlerini temsilen 9 aday adayının bulunduğunu vurgulayan Haşim Akyürek, seçimlerde AKP listesine destek olmayacaklarını kaydetti.
İZOL AŞİRETİNDEN TOPLU İSTİFA
Bu arada AKP’nin aday göstermemesi üzerine bağımsız milletvekili adaylığı başvurusu yapan Zülfikar İzol’un liderliğini yaptığı İzol aşireti de AKP’ye tepki gösterdi. Aralarında İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Yavuzaslan’ın da bulunduğu aşiret üyeleri AKP’den istifa edeceklerini söyledi. Dört dönemdir Mecliste bulunan Zülfikar İzol’un aday gösterilmemesi İzol aşireti mensuplarının yoğun olarak yaşadığı Siverek’te tepkiye yol açtı.
İlçenin Esmerçayır mahallesinde bir araya gelen Zülfikar İzol’un yakınları ve aşiret mensupları AKP’ye tepki gösterdi. Aşiret adına konuşan aşiret mensuplarından İhsan Özgülan, 4 dönemdir milletvekilliği yapan Zülfikar İzol’a haksızlık yapıldığını belirtti. AKP’li İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Yavuzaslan da İzol aşireti mensupları olarak tepkilerini bugün toplu halde AKP’den istifa ederek göstereceklerini ve bağımsız aday olan Zülfikar İzol’un yeniden TBMM’ye girmesi için çalışacakları söyledi.