İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadi

SALİM YAVAŞOĞLU / İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükşehir'i 'perde arkasından yöneten isim' olduğu iddia edilen 'Belediye Başkan Vekili' İdris Güllüce'nin yetkilerini kaldırdı. Sadece Meclis 1. Başkan Vekili olarak görevine devam edeceği açıklananan Güllüce'nin, Büyükşehir'deki etkinliğini sağlayan Genel Sekreter Ramazan Evren ile Yardımcısı Mihmail Mungan'da istifa ettirildi.

Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Güllüce'nin yasal olarak bulunmayan Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği'ni kaldırdı. Bu kararın ardından da, Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili İdris Güllüce'nin makam odasının kapısındaki "Belediye Başkan Vekili'' tabelası da kaldırıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin 'fiili başkanı' olarak tanımlanan Güllüce ile 'resmi başkanı' Topbaş arasında baştan beri yetki ve icraat anlamında görüş farklılıklarından kaynaklanan bir gerilim yaşanıyordu. Son olarak, Göztepe Parkı' na yapılacak cami projesine, Güllüce'nin imza atması bardağı taşırdı. Proje, Topbaş'ın yurtdışında olduğu bir gün, Güllüce tarafından Belediye Meclisi Gündemi'ne getirilip, oylandı. Kabul edilen proje ''Başkan Vekili'' Güllüce, tarafından imzalanıp, onaylandı.

İSTİFALARI İSTENDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ramazan Evren ve Genel Sekreter Yardı mcısı Mihmail Mangan, Topbaş'ın isteğiyle, görevlerinden istifa etti.

Ramazan Evren, istifa dilekçesini verdiğini belirterek, ne zaman uygulamaya konulacağının ise başkanlığın takdirinde olduğunu söyledi. Evren, "Kendime biraz daha fazla vakit ayırmak için istifa ettim. Çok zor ve yorucu bir görev. O nedenle bu görevi burada noktaladık. Daha yeni arkadaşlarımız, daha dinamik bir şekilde bu görevi götürürler. Buradaki arkadaşlarla beraberliğimiz devam edecek. İstanbulluyuz.'' Evren, Mangan'ın için istifası konusunda ise 'Her zaman hem Büyükşehir'in, hem de İstanbul'un hizmetindeyiz. Bu görevler, emanet görevlerdir. Bu bir bayrak yarışıdır. Birisi bayrağı bir sonrakine teslim eder. Benim istifa talebimden sonra, Genel Sekreter Yardımcım Mihmail Mangan'dan da istifası istendi. O da istifa etti'' dedi.

TOPBAŞ: FREKANS UYUŞMAZLIĞI
Topbaş, Evren ile Mangan'ın istifalarını, özverili olmalarına rağmen, zaman zaman ortaya çıkan frekans uyuşmazlığına bağladı.

Kamuoyunda yanlış bilgilendirmelerden dolayı idaresinin zaafa uğradığı şeklinde bir kanaatin oluştuğunu belirten Topbaş, ''Bu yanlışın önüne geçmek için tavrımızı net olarak ortaya koyduk. Değişikliği uygun gördük'' diye konuştu.

Evren'inin yaklaşık 10 gün önce kendisine istifasını sunduğunu ifade eden Topbaş, bu istifa kararını düne kadar beklettiklerini söyledi.

Belediyede benzer istifaların olmaması için yapılan değerlendirmeler neticesinde Genel Sekreter Yardımcısı Mihmail Mangan ve İdris Güllüce'inin başkan vekilliği sıfatının geri alındığını belirten Topbaş, ''Bu değişkilikler yeni bir yapılanma, farklı performanslar ve yeni bir heyecan için'' dedi.

‘DOSYALAR İMZAMDAN GEÇECEK’
Topbaş, bir gazetecinin, ''İstanbul'u ilgilendiren 3. köprü ve Göztepe Camii gibi kararlarda sizin by-pass edildiğiniz ve bu konudaki rahatsızlığınız söyleniyordu.

Bu gelişmelerin sizinle alakası olabilir mi?'' sorusuna, ''Hayır, bizi tanıyanlar bilirler. Olayların çok fazla tesiri altında kalan bir kişi değilim. Ama kararlılığımızı da her zaman ortaya koyan biriyim. Bundan sonra tüm dosyaların benim imzamdan geçmesi talimatı verdim. Görev dağılımında bugüne kadar yapmış olduğum düzenlemeyi yeni baştan ele alıyorum'' yanıtını verdi.

BAŞKANVEKİLLİĞİ KALDIRILDI
Topbaş, 5216 sayılı Yasa'da başkanvekilliği müessesesinin olmadığını, belirterek, şunları söyledi: ''Sürekli başkanvekilliği müessesesi olmadığı için başkanvekilliğinin kullanılmasını da istemedim ve kaldırdım''.

PEKTAŞ GENEL SEKRETER OLDU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği'ne, Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Pektaş atandı. İdris Güllüce'nin de Meclis 1. Başkan Vekili olarak görevine devam edeceği açıklandı. Pektaş Mali İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Pektaş, Afet Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nı da yürütüyordu.

Güllüce, Topbaş'la yarıştı, kaybetti
AKP'ye yakın çevreler bu krizin beklendiğini Belediyede uzun süredir iki başlı bir yönetim olduğ unu belirtiyolar. Alınan bilgilere göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, seçimlerden bugüne kadar bir türlü kendi ekibini kurup işe başlayamadı. Bir tarafta geçmişte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapıp, şu anda AKP’nin üst düzey yönetiminde ya da hükümette olan önemli kişilere dayanan belediye içi gruplar, bir tarafta AKP İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu. Müzzinoğlu ve ekibi yönetimin yenilenmesini beklerken Başkan Topbaş bunu gerçekleştiremedi.

Öte yandan 2004 Mart'ında yapılan seçimlerde, AKP'den Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için iddialı olan İdris Güllüce, son anda, geniş yetkilerle donatılmış, ''Başkan Vekilliği'' görevine getirileceği vaadedilerek adaylıktan vazgeçirildi. Tuzla Belediye Başkanı iken, Üsküdar'dan İlçe Meclis Üyesi adayı oldu. Aday gösterildiği sıralama nedeniyle de Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliğine de hak kazandı. Seçimlerden sonra da Büyükşehir'de kapısına ''Başkan Vekili'' tabelası asılan bir odaya yerleşti.

İKİ BAŞLI YÖNETİM
İlk oturumunda Başkanlık Divanı oluşturulan, AKP'nin ezici çoğunluğu bulunan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, ''Meclis 1. Başkan Vekilliği''ne getirildi. Bundan sonra da arkasındaki siyasi güç ile belediye bürokratlarıyla ikinci bir Başkan gibi ilişkilerini sürdürdü.

Güllüce ve DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu gibi aday adayları arasından sıyrılap, aday olup Başkan seçilmesi karşlığında da Topbaş, başlangıçta bu durumu kabullendi. Fakat, süreç içinde Güllüce'nin aktivasyonu kendisini rahatsız etti. Gazete ve televizyonlarda Güllüce'nin sıkça yer alması karşısında yakın çevresine: ''İstanbul'u bu mu yönetiyor, ben mi?'' diyerek, tepkisini dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde kabul edilen 5216 sayılı yasayı fırsat bilerek de, Güllüce'yi tasfiye etti.

Erdoğan İstanbul'u onlara emanet etti
TEMPO Dergisinin geçtiğimiz sayısında Başbakan Tayyip Erdoğan "Bundan sonra belediyeyi ağabey-kardeş olarak idare edeceksiniz...'' diye habere konu olanlar yine aynı kişilerdi. Habere göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu sözlerle işaret ettiği ağabey Kadir Topbaş, kardeş İdris Güllüce idi. İdare edilecek yerse İstanbul’du... Ve bu İstanbul, ‘iktidar’ söz konusu olduğunda nice ağabeylerin kardeşe, nice kardeşlerin de ağabeylere kıydığı kentti. Ve yine aynısı oldu. 21. yüzyılda birbirlerini boğazlayamayacaklarından, (ki cezası ağırdır) yönetim diplomasisi işledi. Yani, İdris Kardeş, Kadir Ağabeyi’nden rol çalıverdi. İstanbul’la ilgili önemli kararların altında, hep İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İdris Güllüce’nin imzasının bulunduğu iddiası aslında hep gündemdeydi.