AKP'de rota MHP

7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidarını kaybeden AKP’de koalisyon için ibre giderek MHP’den yana dönüyor.

Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül’ün kulis iddialarına dayandırdığı habere göre AKP, MHP ile hükümet kurabilmek için çözüm sürecini dondurmayı göze aldı. Haberde, AKP’nin yürütülen “gayri resmi” temaslarda MHP’ye aralarında Dışişleri dahil 6-8 bakanlıkla planladığı belirtiliyor. Habere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “ortaklı bir hükümet yapısı nedeniyle geri çekilmesinin” gündemde olduğu, dört bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi konusunun ise Meclis sürecinde çözülmeye çalışılacağı konuşuluyor.

‘ÇÖZMEMEKTE’ UZLAŞI
Cumhuriyet’in haberine göre Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın çözüm sürecini eleştiren ve HDP’ye yönelik saldırgan tavrı MHP’ye sıcak mesaj olarak yorumlandı. AKP’nin son zamanlarda HDP’ye yönelik benimsediği saldırgan tavrın sürdüreceği ve donan çözüm sürecinin mevcut halde bırakılacağı tahmin ediliyor. MHP2nin böylece kendi tabanına, “Türkiye’yi bölme” projesi olarak gördüğü çözüm sürecini rafa kaldırıldığını anlatabileceği ve Devlet Bahçeli’nin “Biz koalisyon kurmasaydık AKP kiminle kurarsa kursun çözüm süreci devam edecekti” tezini işleyebileceği belirtiliyor.

ERDOĞAN KIRMIZI ÇİZGİ Mİ?
Kulislerde her ne kadar Erdoğan’ın yetkilerinin “kırmızı çizgi” olduğu açıklansa da uygulamada geri çekilebileceği ifade ediliyor. Başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, AKP’li bazı isimlerin bu kez, ‘Artık tek başımıza iktidar değiliz. Farklı Cumhurbaşkanı talebini seçmen kabul etmedi. Artık Erdoğan da bir ortağımız olduğu kabulüyle kendi genişlettiği sınırları daraltacaktır’ dedikleri öğrenildi. Hatta bu tez Davutoğlu’na yakın AKP’liler tarafomdam, ‘Erdoğan’a bu söylem olarak iletilmeyecek. Koalisyon protokolüne de yazılmayacak ama uygulamada gerçekleşecek’ şeklinde ifade ediliyor. Yüce Divan tartışmasının ise koalisyon pazarlığı maddesi olmadığı söyleniyor.

İHSANOĞLU DİŞİŞLERİ’NE Mİ?
Habere göre AKP’de, normal koşullarda MHP’ye seçimde aldığı oy oranı sayısında bakanlık verilmesi görüşü ağır basıyor. Ancak MHP’nin ‘AKP ile koalisyon ortaklığını kabul etmenin bedeli’ olarak daha fazla sayıda bakanlık isteyeceği” iddia ediliyor. Bunun nedeni ise MHP’nin eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu da kadrosunda bulundurması. Bu nedenle MHP’nin nedeniyle ekonomi yönetimi ya da Dışişleri Bakanlığı’nı da isteyeceği öne sürülüyor. AKP’de, ekonomi yönetiminin kesinlikle verilmemesi yönünde görüş birliği bulunuyor. Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı’ndan gelmesi, Başbakan olarak bir numaralı sorumlu olması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nın MHP’ye verilebileceği görüşleri de seslendiriliyor.