Bakan Süleyman Soylu'nun ardından, AKP'li Nergis de Suriyeli sığınmacıların ucuz iş gücü olarak çalıştırıldığını itiraf etti.

AKP’de ucuz işgücü itirafları devam ediyor

Haber Merkezi

AKP Kayseri Milletvekili Hülya Atçı Nergis, Konya'nın yerel televizyon kanalı Kontv'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sözcü’nün haberine göre Nergis, “mülteciler” hakkında konuşurken bu kişilerin sermaye güçleri için ucuz iş gücü olarak kullanıldığını itiraf etti. Nergis, ülkede göçmen düşmanlığının giderek artmasına rağmen belirli bölgelerde sıkıntı yaşanmadığını iddia etti. Nergis, “Güneydeki illerimizde de Gaziantep, Hatay, Kilis Kahramanmaraş'a baktığımız zaman ciddi anlamda Suriyeli mülteci barındırıyor. Orda ciddi bir sıkıntı, kaos ortamı doğmadı” dedi.

İktidarın Suriye yönetimiyle görüşmeden aldığı Suriye toprakları içerisinde briket ev yapma kararı hakkında da konuşan Nergis, “Briket evlerden yapılan yerleşim yerleri var ve hala devam ediyor. Türkiye, Suriye'den gelen mültecilerle alakalı insani anlamda çok ciddi bir fedakârlık yaptık, halkımız da ciddi bir fedakârlık yaptı” ifadelerini kullandı.

SOYLU DA BENZER İTİRAFLARDA BULUNMIŞTU

Geçtiğimiz aylarda katıldığı bir programda Suriyelilerin iş gücüne katılımı hakkında benzer itiraflarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, “Fabrikanda Suriyeliyi çalıştır, sömür, sigortasını yaptırma. Sonra ayak ayak üstüne at, ‘Ne olacak bu Suriyelilerin hali’ de. Bir milyon insan gidecek. Kim isyan edecek biliyor musun? O iş sahipleri” demişti.

GÜNCEL RAKAMLAR AÇIKLANDI

Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, ülkesine geri dönen Suriyeli sayısını açıkladı. Çataklı’nın verdiği rakamlara göre Suriye’ye geri dönen Suriyeli sığınmacı sayısı 3 Haziran itibariyle 505 bin 190 oldu.

Göç İdaresi Başkanlığı ise 26 Mayıs’ta yeni rakamları açıklamıştı. Buna göre Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı bir önceki aya göre 1.267 kişi artarak toplam 3 milyon 763 bin 652 kişi oldu. Suriyeli sayısı yılbaşından bu yana 26 bin 283 kişi arttı.

Öte yandan İstanbul'un Esenyurt ilçesinde, polis ekiplerince durdurulan bir TIR'ın dorsesinde 81 göçmen alıkonuldu. Anka’nın haberine göre TIR’ın Bulgaristan uyruklu şoförünün, Edirne’den aldığı göçmenleri Avrupa’ya götürmek yerine İstanbul’a getirdiği anlaşıldı. Yakalanan TIR sürücüsü hakkında ‘6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na muhalefet’ suçundan 208 bin 494 lira idari para cezası kesildiği ve ‘göçmen kaçakçılığı’ suçundan adli işlem yapıldığı belirtildi.