AKP'de ilk kez aday listesinde Erdoğan’la birlikte bir yöneticinin ‘belirleyici’ olduğu belirtiliyor. AKP Genel Merkezi’nin yakınındaki bir AVM’nin 11. katında bulunan özel ofisinde liste çalışması yapan Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, kendi döneminde atanan il başkanlarından 22'sini listeye koydurdu, 10 kişiyi liste başı yaptırarak rekor kırdı. Söz konusu durum, partide huzursuzluk yarattı.

AKP'deki liste krizinin arkasındaki isim: Tanıdıklar liste başı

İktidar partisinde, daha önceki seçim dönemlerinden farklı bir liste hazırlanış süreci yaşandı. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Teşkilat  Başkanı Erkan Kandemir'e ‘yetki' vererek, taslak liste oluşturmasını istedi. Diğer dönemlerde bu görevi Seçim İşleri Başkanlığı yürütürken bu dönem aynı işi Teşkilat Başkanlığı yaptı.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, Kandemir de çoğunluğu kendi döneminde atanan 34 il başkanını milletvekili adaylığı için istifa ettirdi.

Kandemir'in talimatıyla istifa eden isimlerden listeye giren il başkanları ve sıralamaları şöyle:

 Hüseyin Altınsoy (Aksaray 1), Ömer Özmen (Aydın-3), Hakan Aksu (Sivas-2), Celalettin Köse (Gümüşhane-1), Faruk Kılıç (Mardin-1), Kadem Mete (Muğla-1), Mustafa Kaplan (Kırıkkale-1), Cüneyt Aldemir (Tokat-3), Ethem Taş (Antalya-6), Osman Zabun (Isparta-2), Eyüp Özkeçeci (Gaziantep-2), Adem Çalkın (Kars-1), Mehmet Emin Öz (Erzurum-3), Kerem Ali Sürekli (İzmir-5), Ersan Aksu (Samsun-5), Adem Yeşildal (Hatay-1), Kaan Koç (Ardahan-1), Yusuf Ahlatçı (Çorum-1), Mestan Özcan (Tekirdağ-1), Şaban Çopuroğlu (Kayseri-3) ve Mehmet Cavit Şireci (Erzincan-2)

İl başkanlarının tamamına yakını listelere ‘seçilebilecek' yerlerden aday gösterildi. Tam 10 ilde ise liste başı yapıldılar.

11’İNCİ KAT LİSTESİ

Erdoğan'dan yetki alan Kandemir, aday çalışmasını parti binasından çok özel ofisinden yürüttü. AKP Genel Merkezine yakın olan ve iktidara yakın bir iş insanının sahibi olduğu AVM'de 11. Katta bulunan ofis, AKP listelerinin çalışıldığı yer oldu. İl başkanlarının yanı sıra listelerde yer alan birçok iş insanı da ofiste ağırlandı. 14 Mayıs milletvekili aday listesi, AKP’den en fazla şirket ve holding sahibi kişilerin aday gösterildiği liste olarak tarihe geçti.

Erdoğan'la hemşehrisi olan 42 yaşındaki Kandemir, Bilal Erdoğan ile de Kartal İHL'den arkadaş. 2009'da İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na atandıktan 11 yıl sonra teşkilatın zirvesine çıktı.

2014'de önce Başbakan Danışmanlığına, aynı yıl içinde daha sonra Sağlık Bakan Yardımcılığına atandı. 4 ay sonra istifa ederek milletvekili adayı oldu. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak Meclis'e girdi. 2021'de yapılan kongre sonrasında ise Teşkilat Başkanlığı görevine getirildi.