AKP'nin '128 milyar dolar nerede?' tartışmasına verdiği çelişkili yanıtlara bir yenisi eklendi. AKP'li Mustafa Elitaş, 128 milyar dolarlık Merkez Bankası rezervlerinin "pandemi krizi çerçevesinde bu ülkenin insanlarının menfaatine harcandığını" iddia etti.

AKP'den '128 milyar dolar nerede?' sorusuna bir çelişkili yanıt daha

'128 milyar dolar nerede?' sorusuna AKP cephesinden bir çelişkili yanıt daha geldi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "2019 yılının başından 2021 yılının ilk yarısına kadar süreyle dünyanın yaşadığı pandemi krizi çerçevesinde bu ülkenin insanlarının menfaatine harcanmıştır" açıklamasını yaptı.

2020 Yılı Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Raporu hakkında Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon’un hazırladığı raporun TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında 128 milyar sorusu yeniden gündeme geldi.

AKP'li Mustafa Elitaş, Merkez Bankası'nın 128 milyar dolarlık rezervine ilişkin, "128 milyar dolar, 2019 yılının başından 2021 yılının ilk yarısına kadar süreyle dünyanın yaşadığı pandemi krizi çerçevesinde, ülkemizde evlerine kapanan, işyerleri kapanan, faaliyetlerine devam etmeyen, işsiz kalan işçilere destek olmak üzere bu ülkenin insanlarının menfaatine harcanmıştır" ifadelerini kullandı.

CHP'DEN TEPKİ

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "AKP GBV Mustafa Elitaş, Merkez Bankası'ndaki 128 milyar doların pandemi nedeniyle vatandaş için harcandığını söylemiş. MB rezervini bütçeye nasıl aktarıp harcadınız?" dedi.

Özkoç, "Devletin vatandaşa verdiği destek resmi rakamla 5,5 milyar dolar. 128 milyar dolar nerede?" diye sordu.

AKP'NİN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALARI

Muhalefetin Merkez Bankası rezervlerindeki kayba ilişkin gündeme getirdiği '128 milyar dolar nerede?' sorusuna AKP kurmayları çelişkili yanıtlar vermişti.

Açıklamalarda 'Eriyen rezerv yok', 'Sattık ama ekonomiye darbe yapılacaktı' gibi ifadeler kullanılmıştı.

İşte iktidar cephesinin çelişkili cevapları:

Recep Tayyip Erdoğan: Döviz rezervi 132 milyar dolara kadar çıktı. Ondan sonra bir düşüşle 95’e indik. Biz yeniden 132’ye de çıkarız 200’e de çıkarız. (22 Şubat 2021)

Salgın bahanesiyle yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyenlere, elimizdeki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Kılıçdaroğlu’nun sürekli sorduğu dövizlerin önemli bir bölümü işte bu mücadelede kullanılmıştır. (27 Şubat 2021)

Şu kadar para nerede... O kadar paranın hepsi bu milletin hazinesinde, Merkez Bankası'nda. Merkez Bankası’nda kaybolan bir şey yok. (10 Mart 2021)

Mustafa Savaş: Son 3 yılda maruz kalınan jeopolitik riskler ve pandemide oluşan dış açık, sermaye çıkışı, firmalar ile hane halkının döviz ve altın talebi ile oluşan kur baskısı nihayetinde ödemeler dengesi açığının finansmanının doğal sonucu olarak rezervlerdeki değişim söz konusudur. TCMB rezervleri, Türkiye’nin üretim ve ihracatını sürdürebilmesi için, reel sektörün hammadde, ara mamul ve makine ithalatını gerçekleştirmesini sağlayacak döviz likiditesi için harcandı. (11 Nisan 2021)

Nurettin Canikli: “Özetleyelim: A) 128 milyar doların 36 milyar doları ile altın ithal edilmiştir ve bu altınlar Cumhuriyet altını, bilezik ve benzeri yatırım aracı olarak Türk halkının evindedir. B) 75 milyar doları Türkiye’deki bankalarda gerçek ve tüzel kişilerin hesaplarında durmaktadır” dedi. (13 Nisan 2021)

Şahap Kavcıoğlu: Protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesine, döviz piyasalarındaki arz-talep dengesine ve likidite tesisine katkıda bulunuldu. Döviz işlemleri, o günkü piyasa koşulları ve fiyatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. (16 Nisan 2021)