ABD'nin S-400'lerle ilgili Türkiye'ye karşı tavrına tepki gösteren AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Bu işi bu noktaya getiren ABD'nin tutumudur" dedi.

AKP'den, ABD'nin S-400 açıklamasına tepki: Bu işi bu noktaya getiren ABD'dir

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ABD'nin S-400'lerle ilgili Türkiye'ye karşı tavrına tepki gösterdi. "Bu işi bu noktaya getiren ABD'nin tutumudur" diyen Kurtulmuş, "Bize, 'Niye S-400 aldınız' diyemezler" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, "Türkiye’nin S-400’leri NATO topraklarında test etmesi hepimiz için son derece sıkıntılı bir durum" değerlendirmesinde bulunmuş, "Türkiye, S-400 savunma sistemine sahip olmak için çok şey feda etti" demişti.

ABD VE TÜRKİYE ARASINDA SON DURUM

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlarken, S-400 testlerinin Sinop’ta yapıldığını doğrulamıştı.

Erdoğan açıklamasında S-400’lerin test edildiği yolundaki haberler sonrasında ABD’den gelen açıklamalara tepki göstermiş, “Testler doğrudur yapıldı, yapılıyor ve ABD’nin bu yaklaşımı kesinlikle bizi bağlamaz. Çünkü biz elimizdeki bu tür imkanların testlerini yapmayacağız da neyi yapacağız? Herhalde bunu da biz kalkıp Amerika’ya soracak değiliz. Sadece S-400 değil bunların dışında birçok hafif orta ağır silahlar; bunların içinde ABD’den aldığımız da birçok silah var onların da testlerini yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz’’ demişti.

Erdoğan'ın açıklamalarına tepki gösteren ABD Savunma Bakanlığı da, "Operasyonel bir S-400 sistemi, Türkiye'nin müttefik olarak ABD ve NATO'ya olan bağlılığıyla örtüşmüyor" diyerek Türkiye'nin S-400 testini kınadığını kaydetmişti.