AKP’den hapis cezası itirafı
Basın Kanunu’nda değişiklik öngören torba teklifi hazırlayan isimler arasında yer alan AKP’li Özdemir, teklifin “subjektif" nedenlerle hapis cezası yolunu açacağını itiraf etti. Muhalefet ise teklife tepki gösterdi.
BirGün/Ankara
Basın Kanunu'nda çok sayıda tartışmalı değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'ndaki görüşmeleri 20 saatte tamamlanabildi. Adalet Komisyonu'na sevk edilen düzenlemeye itirazlar son bulmayınca iktidar milletvekilleri, gazetecilerin hapisle cezalandırılmasına neden olacak 29’uncu ve 30'uncu maddenin değişebileceğini söyledi. Muhalefetin Dijital Mecralar Komisyonu’ndaki değişiklik talepleri ise reddedildi.
AKP ve MHP Milletvekilleri tarafından hazırlanarak TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinin, sosyal medyaya düzenlemeden çok basına sansür niteliği taşıdığını bildiren muhalefet, çok sayıda değişiklik önergesi sundu. Özellikle teklifin 29’uncu ve 30’uncu maddelerde yer alan yeni hapis cezaları tartışmalara yol açtı. Gazetecilere, “Yanıltıcı bilgi” gerekçesiyle hapis cezası öngören düzenlemeye dikkati çeken CHP’li Tuncay Özkan, teklifin ilk imza sahibi milletvekilleri arasında yer alan Ahmet Özdemir’e, “Yanıltıcı bilgi, konusunda görüş birliğimiz var mı efendim, sübjektif bir kavramdır yanıltıcı bilgi, ne düşünüyorsunuz?” diye sordu. AKP’li Özdemir ise “Sübjektif bir kavramdır, evet” yanıtını verdi.
YANLIŞLIKLA ÇIKARTTILAR
Muhalefet milletvekillerinin, tartışmalı 29’uncu maddenin tekliften çıkarılması için verdiği önerge, önce yanlışlıkla kabul edildi. AKP’li Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, önergeyi oylamaya sunduktan sonra önce kabul edildiğini duyurdu. Ardından hata yaptığını anlayan Yayman, önergenin reddedildiğini ve maddenin teklifte kaldığını ifade etti.
DAHA İYİSİNİ YAPABİLİRİZ
Muhalefetin sansür, yeni cezalandırma yöntemleri, basın kartları için getirilen yeni sınırlamalar ve sosyal ağların bant daraltmalarının kolaylaştırılmasına yönelik eleştirilerinin ardından yeniden söz alan AKP’li Ahmet Özdemir, “Bu alanda bir düzenleme yapmak gerekiyor mu gerekmiyor mu? Bu alanın keyfiliği suç işlemek için kullanılıyor mu kullanılmıyor mu? Bu noktada ortak düşünüyorsak biz bunun daha iyisini yapmayı konuşabiliriz” dedi.
Teklif sahiplerinden MHP’li Feti Yıldız da tartışmaların uzaması üzerine, “Bizim derdimiz sansür değildir. Değerlendirmeleri yapacağız. Bazı maddeler üzerinden sözler de verdik” ifadelerini kullandı.
TGC, TEKLİFLE İLGİLİ GÖRÜŞÜNÜ AÇIKLADI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) kamuoyunda Sosyal Medya Yasa Tasarısı olarak bilinen tasarıyla ilgili görüşünü TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na sundu. Toplantıda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin raporu hakkında bilgi veren Genel Sekreter Sibel Güneş şöyle konuştu: “Seçime giderken TBMM’ye torba yasayla getirilen bu tasarı, 22 yasayı ilgilendirmektedir. Tasarı yasalaşırsa basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü ortadan kalkacaktır. Her boyutuyla ağır sansüre neden olacak, yurttaşın habere erişimi engellenecektir. Tutuklu gazeteci sayısını artıracak, internet sitelerine ağır para cezaları getirilmesine yol açacaktır. İnternet sitelerine ceza verildiğinde o sitede çalışan gazetecilerin de basın kartı iptal edilecektir. Bu tasarının yürürlüğe girmesi halinde iktidarın hoşuna gitmeyen her haber için dezenformasyon denilerek ceza istenecektir. İnternete erişimin insan hakları içinde yer aldığı açıktır.”