İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 50 ortak olduğu İZBAN projesi kapsamında yapılan açılış, kentin CHP’li belediyesinden gizli yapılmaya çalışılmış. Kocaoğlu ve Torun, yaşananlara tepki gösterdi

AKP’den ‘kaçak açılış’ girişimi

İzmir’de önceki gün Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla yapılan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tepkisiyle gündem olan İZBAN açılışının, kentin CHP’li belediyesinden kaçırılmaya çalışıldığı ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, yaşananlara tepki gösterdi. İzmir’de önceki gün yapılan açılışta Kocaoğlu, açılışa taşınan AKP’lilerce protesto edilmişti. Protestoya tepki gösteren Kocaoğlu alanı terk ederken Başbakan Binali Yıldırım da Kocaoğlu’nu eleştirmişti.

Kocaoğlu’ndan açıklama
Yaşananlar sonrasında Twitter hesabından açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “İZBAN’da yüzde 50 ortak olmamıza rağmen, Selçuk’taki töreni basından öğrendik. Program bize bugün (önceki gün), yani törenin yapıldığı 8 Eylül tarihinde ulaştı. Tören sırasında bağırıp çağıranları Sn. Başbakan dahil kimse susturmaya çalışmadı bile. Bunu da çok yadırgadım” dedi.

Torun tepki gösterdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da, İzmir’deki olaya dair yazılı bir açıklama yaptı. “İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBAN’ın yüzde 50 ortağı olmasına rağmen, hattın Selçuk’a genişletilme töreninin yapılacağını belediye yetkililerimiz basından öğrenmek durumunda kalmış, davetiye kendilerine törenin yapılacağı 8 Eylül 2017 tarihinde ulaşmıştır” diyen Torun, şöyle devam etti: “İZBAN projesini gerçek sahibinden kaçırmak isteyen bu büyük nezaketsizliğe rağmen, Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu törene sağduyu göstererek katılmıştır. Ancak Sayın Kocaoğlu ve onun şahsında tüm İzmir’e yapılan saygısızlık burada da bitmemiş, kürsüye çıktığı sırada, alana getirilen bindirme kalabalık tarafından konuşması engellenmiştir.
Bu nezaketten uzak davranışlar ne yazık ki törene katılan başta Sayın Başbakan olmak üzere, çok sayıda yetkilinin gözleri önünde olmuş ve herhangi bir biçimde bu nahoş olaya müdahale edilmemiştir. Belediye Başkanımızın töreni terk etmesi sonrasında Sayın Başbakan’ın olayı mazur gösterme çabasına girmesi ise bu üzücü durumu daha da vahim hale getirmiştir.

‘Hanesine yazdırmak istiyor’
Yerel seçimlerde İzmir’de yaşadığı hezimeti hala sindiremediği anlaşılan AKP iktidarı, Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen İZBAN’ı ayak oyunlarıyla kendi hanesine yazdırmak istemektedir.

Bu çabalar nafiledir; bu ayak oyunlarına dün olduğu gibi, bugün ve yarın da en kararlı yanıtı İzmirli vatandaşlarımız verecek; rantın değil halkının yanında yer alan belediyesi ve Belediye Başkanına sahip çıkmaya devam edecektir.”

***

Kurtuluş Günü’nde de gerginlik
İzmir’in işgalden kurtuluşunun 95. yıldönümü etkinlerinde AKP’li ve CHP’li gruplar karşı karşıya geldi, grupları çevik kuvvet ve CHP’li vekiller ayırdı.

Konak Meydanı’nda düzenlenen törene Başbakan Binali Yıldırım ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. Tören alanında bulunan AKP’li grup Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine slogan atarak tekbir getirdi. CHP’li grup ise, ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganıyla karşılık verdi. Karşı karşıya gelen iki grup arasında fiziki bir saldırı yaşanmasını araya giren CHP’li vekiller Mustafa Balbay, Musa Çam ve çevik kuvvet polisi önledi.