Sigorta sektörü düzenlemesi yasama sistemini bir kez daha alt üstü etti. Plan ve Bütçe’de tepkiler üzerine teklif metninden çıkartılan hüküm, başka bir teklifin görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda gündeme getirildi.

AKP’den korsan sigorta düzenlemesi

Hüseyin Şimşek

TBMM Adalet Komisyonunda, İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinde AKP, yasa yapma tekniğine aykırı bir uygulama daha sahneledi. Geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda muhalefetin tepkileri üzerine geri çekilen düzenleme, bu kez Adalet Komisyonu’na getirildi.

AKP’li milletvekilleri tarafından hazırlanan yeni torba kanun teklifi ile İcra ve İflas Kanunu’nun konkordatoya ilişkin hükümleri yeniden düzenleniyor. Sekiz maddede yapılan değişikle, iflas aşamasında olan ticari ve ekonomik bütünlük arz eden ya da bir bütün halinde satıldığı takdirde daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan mal ve hakları bünyesinde bulunduran işletmelerin, bütün olarak satılmasına olanak sağlanıyor. Böylece konkordato ilan edenlerin şirketlerinin parçalanmasının önüne geçilecek. İflaslardan ya da konkordato kararlarından zarar gören yurttaşın bu zararının tanzimi içinse herhangi bir değişiklik öngörülmüyor.


Adalet Komisyonu’nda gerçekleştirilen görüşmelerde muhalefet milletvekilleri, asıl olanın halkın mağdur edilmemesi olduğunu ifade ederek teklifte değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi. İktidar milletvekilleri ise bu önerileri dikkate almadı.

SİGORTA TARTIŞMASI

Teklifin görüşmeleri sırasında komisyondaki uzmanların arasında sigortacılık temsilcisinin de bulunduğu fark edildi. Bu duruma tepki göstererek, torba teklifte sigortacılık ile ilgili bir hüküm bulunmadığını kaydeden muhalefet milletvekilleri, komisyon başkanlığından yanıt talep etti. Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç, geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ve “partiler arası anlaşma sonucu kabul edildiği” açıklanan sigortacılık torbasından çıkarılan maddelerin, yeni teklife eklenmek istendiğini söyledi.

İktidarın yeniden Meclis gündemine taşımak istediği o düzenlemede, sigorta prim bedellerinde ve sigorta şirketlerinin yurttaşlara ödeyecekleri olası tazminatlarda azalma öngörülüyor.

ANAYASA’YA AYKIRI

Duruma tepki gösteren CHP’li Alpay Antmen, AKP ve MHP’nin bu tutumunu kabul etmediklerini ifade ederek, “Anayasa’ya aykırılık itirazımız olacak” dedi.
Adalet Komisyonu Başkanı Tunç'un sektör temsilcisini komisyona davet etmesine tepki gösteren HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki ise “Siz bir ittifakın başkanı değilsiniz ki Adalet Komisyonu’nun başkanısınız. Sigortacılıkla ilgili bir düzenleme tartışılırsa elbette tarafların burada olması gerekir, uzmanlıklarından yararlanmamız gerekir, onları dinlememiz gerekir. Bunda hiçbir sakınca yok. Ama olmayan bir düzenleme üzerinden, kabul edilmesi bile kesin olmayan bir düzenleme üzerinden Cumhur İttifakı’nın ortakları ve kafalarındaki fikirleri üzerine kurumları çağırıyorsanız bu, Adalet Komisyonu’nun işleyişine uygun olmamıştır” dedi.