Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu belirlemesi ve YSK’nin seçim takvimini açıklaması ile birlikte gözler AKP’ye çevrildi. 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçimlerde AKP’den gelen kulisler ise birden fazla formülün masada olduğu yönünde.

AKP’den kulisler: MHP’nin oyu ne, Kılıçdaroğlu’nu nasıl gördüler, hangi formüller masada?
Fotoğraf: İHA

AKP kulislerinde Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itiraz eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in daha sonra masaya dönmesinin, Kılıçdaroğlu’nu güçlendirdiği ve muhalif seçmeni de konsolide ettiği yorumu yapılıyor.

AKP kulislerinde, MHP oylarının yüzde 5-6 civarında olduğu tahmini yapılırken, cumhurbaşkanlığını kazanmak için en az yüzde 4-5’lik oya gereksinim olduğuna dikkat çekiliyor. Bu tahminlerden yola çıkan Cumhur İttifakı’nda 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçimler için farklı formüllerin masaya yatırıldığı konuşuluyor.

BAHÇELİ VE FİDAN FORMÜLÜ

Bu formüllerden en dikkat çekici olanının ise Cumhurbaşkanı Yardımcıları konusunda olacağı öngörülüyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre MHP’nin oylarında yaşanan düşüş ile birlikte İrfan Fidan’ın ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması ortaya atılan çözüm önerileri arasında yer alıyor. Ancak bu formüle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sıcak bakmadığı ve geçmişte de benzer bir teklifi kabul etmediği ifade ediliyor.

MİLLETVEKİLLERİNİN HEPSİ ADAYLIK BAŞVURUSU YAPACAK

Milletvekili adaylığı için başvuruların 16 Mart Perşembe günü saat 17.00’ye kadar süreceği AKP’de, mevcut milletvekillerinin tümünden adaylık için yeniden başvurmaları istendi.

Ayrıca halen kabinede yer alan bakanların önemli bir bölümünün de milletvekilliğine aday gösterileceği kulislerde konuşuluyor.

Milletvekili listelerinde olma ihtimali yüksek görülen bir başka isim ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay.

ÜÇ DÖNEM KURALI ESNETİLEBİLİR

Aralarında TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Binali Yıldırım, Hayati Yazıcı, Ali İhsan Yavuz, Hamza Dağ’ın da bulunduğu çok sayıda milletvekili ve parti yöneticisi AKP’nin tüzüğünde yer alan üç dönem kuralına takılıyor.

Ancak AKP tüzüğünde daha sonra yapılan değişiklikle, bu kural esnetildi ve üç dönem kuralına takılanların aday gösterilip gösterilmemesi konusunda Merkez Karar Yönetim Kurulu’na (MKYK) yetki verildi.

AKP kaynakları, üç dönem kuralına takılanlarla ilgili MKYK kararıyla istisnalar getirilerek bazı isimlerin yeniden aday gösterileceği belirtiliyor.

ORTAK LİSTE SEÇENEĞİ MASADA

AKP, parlamentoda daha fazla sandalye kazanmak için bazı illerde “ortak liste” çıkarmayı da gündeminde tutuyor ve MHP’yle bu yönde bir çalışma yapılabileceği de belirtiliyor.

Ayrıca AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazartesi günü partisinin Genel Merkezi'nde görüştüğü Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici’ye de AKP listelerinden adaylık önerdiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre BBP, aday çıkarması halinde AKP’nin kaybetme olasılığının yüksek görüldüğü yerlerde aday çıkarmayacak. Bu çerçevede, partinin güçlü görüldüğü, Sivas, Kayseri, Çorum’un da aralarında bulunduğu 30 ilde milletvekili adayı çıkarılması düşünülüyor.