AKP’den sandık manevraları

NURCAN GÖKDEMİR - nurcangokdemir@birgun.net

7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olabilecek bir çoğunluğa ulaşamayan AKP, bir yandan ülkeyi yeniden seçime götürecek çalışmalarını sürdürürken diğer yandan da sandık manevralarına hazırlanıyor. AKP, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve referandumda istediği yönde oy çıkan ancak 7 Haziran’da HDP’nin birinci parti olduğu küçük yerleşim yerlerindeki sandıkları kontrol edebilmek için sandık birleştirmesi istiyor. CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, “Etme bulma dünyası, bizim şikâyet ettiğimiz konulardan şimdi AKP yakınıyor” dedi.

AKP, 7 Haziran’dan önce yaptığı ve ret yanıtı aldığı sandık birleştirmesi talebini yeniden YSK gündemine getirmeye hazırlanıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bazı sandıklarda tüm oyların firesiz kullanılması ve oyların tümünün HDP’ye çıkması üzerine AKP ‘şaibe’ iddialarında bulundu. AKP’nin seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ve bazı il teşkilatları, YSK’ye başvurdu. Ancak YSK, sandık başında bununla ilgili tutanak tutulmadığı gerekçesiyle bu başvuruları reddetti.

YSK REDDETMİŞTİ
CHP’nin YSK’deki temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK’nin ancak seçmen sayısının 9’un altına düşmesi ya da yasal olarak bazı yerleşim yerlerinin birleştirilmesi ya da ayrılması durumunda sandık birleştirme kararı alabileceğini bildirdi. Yakupoğlu, YSK’nin 7 Haziran’dan önce bu yöndeki talepleri “güvenliğin sağlanamayacağı ve bunun YSK’nin iş ve işlemlerinden olmadığı” gerekçesiyle reddettiğini hatırlattı.

SİLME ERDOĞAN
Yakupoğlu, AKP’nin şimdi yakındığı konulardan önceki seçimlerde avantaj sağladığını ve muhalefet partilerinin bu yöndeki taleplerini dikkate almadığını belirterek, şunları söyledi:
“AKP’nin şimdiki taleplerine bakınca ‘etme bulma dünyası’ diyoruz. 2010 referandumunda Şanlıurfa Viranşehir ilçesinin 33 köyünde bütün sandıklardan ‘evet’ çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 5 bin 600 küsur sandıkta bütün oylar kullanıldı ve sandıklardan ‘Erdoğan’ çıktı. AKP’li yetkililerin şimdi mi aklı başına geldi? Biz itiraz ettiğimizde oralı bile olmadılar, YSK de sandık başında tutanak tutulmadığı için itirazları reddetti.”

Seçimin yenilenmesi kararı durumunda YSK’nin geçersiz oy kullanılmasını engellemek için bağımsız adayların oy pusulasındaki yerlerini değiştireceği de bildirildi. Ayrıca, tutanaklardaki imza yerlerinin kimin oy kullanıp kullanmadığını açıkça gösterecek şekilde genişletileceği de bildirildi.