ÖDP, "AKP düzenini yıkalım, Türkiye'yi yeniden kuralım" sloganıyla başlattığı çalışmanın startını birçok ildeki...

BURCU CANSU MUSTAFA SERBES

Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP), “AKP düzenini yıkalım, Türkiye'yi Yeniden Kuralım” şiarıyla başlattığı altı aylık çalışmanın startı dün verildi. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Edirne, Eskişehir, Giresun başta olmak üzere onlarca kentte düzenlenen yürüyüş ve mitinglerde Türkiye’yi yeniden kurmanın yolunun bugün AKP’ye karşı direncin büyütülmesinden geçtiğini vurgulandı.
9 Aralık’ta yurt genelinde eş zamanlı eylemlerle başlayan çalışmanın ilk etabı 9 Haziran’da İstanbul’daki kitlesel mitingle tamamlanmış olacak.
ÖDP Eş Genel Başkanlarından Alper Taş çalışmaya İstanbul’da katılırken, bir diğer Eş Genel Başkan Bilge Seçkin Çetinkaya ise Ankara’daydı.


ALPER TAŞ: DİRENCİ BÜYÜTMEK GEREK
İstanbul’daki eylemlerin merkezi Beşiktaş’tı. Barbaros Bulvarı'nda toplanan partililer Çarşı Meydanı'na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Burada partililere bir konuşma yapan Eş Genel Başkan Alper Taş, ülkenin her geçen gün daha fazla AKP iktidarının baskıcı politikalarına maruz kaldığını belirterek, Türkiye’yi yeniden kurmanın yolunun bugün AKP’ye karşı direncin büyütülmesinden geçtiğini vurguladı.
Ülkenin AKP eliyle hızla bir uçuruma sürüklendiğini kaydeden Taş, AKP’nin Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayattığını, şantaj ve tehditlerle yeni ölüm ve acılara davetiye çıkardığını söyledi. Taş, AKP’nin Suriye politikasını da eleştirerek şunları söyledi:  Suriye’deki iç savaşın merkez üssü haline getirilen ülkenin her köşesine ABD ve NATO’nun yeni üsleri kuruluyor. ABD ve NATO üsleriyle dört bir yanı sarılmış, emperyalizmin güdümünde komşularıyla savaşın eşiğine gelmiş bu işbirlikçiliğe hayır diyoruz.


“BAŞKANLIK, ERDOĞAN’IN TEK ADAM DİKTASI”
Ankara’da Kolej Meydanı’ndan başlayan yürüyüş ise Sakarya Meydanı’nda sonlandı. Eş Genel Başkan Bilge Seçkin Çetinkaya burada yaptığı konuşmada “On yıldır AKP’nin karanlığında yaşıyoruz. Temelleri 12 Eylül ile başlayan ve Özal ile birlikte geliştirilen ‘her şeyin satılığa çıkartıldığı’ piyasa düzeni AKP ile birlikte dini-muhafazakârlıkla bütünleştirilerek tamamlandı. Yukarıdan aşağıya devletin tüm kurumları üzerinde kurulan tekelci iktidar başkanlık sistemi ile tek adam diktasına dönüştürülerek sürdürülmeye çalışılıyor” dedi.
Cemaat ve tarikatların etkinliğini güçlendiren AKP bu gün artık devleti ve toplumu dini referanslarla yönetmeye yöneldiğine değinen Çetinkaya, “Muhafazakâr bir örtü hayatın her alanında yaygınlaştırılıyor, medyadan sanata her alan bu dayatma ile hizaya getirilmeye çalışılıyor. Kadınlar muhafazakar gerekçelerle eve hapsediliyor ve yalnızca çocuk doğurmak reva görülüyor” şeklinde konuştu.


MÜCADELEYE ‘EVET’ DİYORUZ!
ÖDP’nin bu karanlık düzene ‘Hayır’ dediğinin altını çizen Çetinkaya, “Türkiye’yi yeniden kurmak için mücadeleye evet diyoruz. Kimsenin ekmeğine el konulamayacağı, sözünün reddedilemeyeceği, paranın değil insanların özgür olduğu bir ülkeyi birlikte kurmak için yola çıkıyoruz. AKP’nin zorbalıklarına ve yalanlarına teslim olmayan bir dirençle bu karanlığı yırtacak bir gücü hep birlikte yaratmalıyız. AKP düzenini yıkarak Türkiye’yi yeniden kurmalıyız. Bunun için azimliyiz, kararlıyız!” vurgusu yaptı.


İZMİR, ANTALYA, ARTVİN, GİRESUN EDİRNE…
ÖDP’liler İstanbul ve Ankara’nın dışında İzmir, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bursa, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Kocaeli, Kırşehir, Mersin, Malatya, Manisa, Muğla, Rize, Samsun, Uşak, Ordu, Tokat gibi birçok kette de alanlardaydı.