CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun İletişim Koordinatörü Okan Konuralp, üyeliği düşürülen Faruk Bildirici’nin yerine RTÜK üyeliğine seçildi. AKP siyasi partiler arasındaki "İlk adayın seçilmesini" içeren centilmenlik anlaşmasını ihlal etti. RTÜK üyeliğine seçilemeyen Bildirici, “Mücadeleye devam edeceğim” dedi

AKP geleneği bozdu: İlk aday Bildirici yerine Konuralp RTÜK üyesi seçildi

Hüseyin Şimşek

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği AKP ve MHP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla düşürülen Faruk Bildirici’nin yerine CHP İletişim Koordinatörü Okan Konuralp seçildi.

CHP kontenjanından seçilecek RTÜK üyeliği için gazeteci Faruk Bildirici ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun İletişim Koordinatörü Okan Konuralp aday gösterildi. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, Okan Konuralp, CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçildi.

Yaklaşık dört ay süreyle RTÜK üyeliği yapan Faruk Bildirici'nin üyeliği, Üst Kurul Başkanı Ebubekir Şahin’in, TÜRKSAT ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurullarında da üye olduğunu ve bunun yasalara aykırı olduğunu dile getirdikten sonra düşürüldü.

Ebubekir Şahin’in talebiyle yapılan oylama sonucunda RTÜK üyeliği sonlandırılan Bildirici bu karara, Meclis tarafından seçilen bir üyenin RTÜK’teki oylama ile görevden alınmasının yasaya aykıkrı olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Bildirici, bu durumu yargıya taşıdı. Yargı süreci sona erene kadar TBMM’de RTÜK'te boşalan koltuk için yeni bir seçim yapılmadı.

Bildirici'nin talebini Ankara 9. İdare Mahkemesi, Bildirici'nin üyeliğinin düşürülmesi kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. Bildirici bu karara itiraz etti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi de Bildirici'nin itirazını reddetti. Böylece yürütmenin durdurulması talebinin reddine dair karar kesinleşti.

AKP VE CHP ARASINDA GÖRÜŞME

CHP Yönetimi, bu kararın ardından AKP grup yöneticilerinden siyasi partilerin ilk adaylarının diğer partiler tarafından da desteklenmesine ilişkin “centilmenlik anlaşması” gereği Bildirici'nin adaylığını desteklemelerini istedi. Ancak AKP’den olumsuz yanıt gelince Bildirici’nin adaylığının yanında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun İletişim Koordinatörü Okan Konuralp’in de aday gösterilmesine karar verildi. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, Okan Konuralp, CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçildi. Siyasi partiler arasında yapılan centilmenlik anlaşması da bu oylamayla ihlal edilmiş oldu.

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİM'

RTÜK üyeliği sona eren ve AKP’lilerin engellemeleri nedeniyle yeniden seçilemeyen Faruk Bildirici, yaptığı açıklamada, mücadeleye devam edeceğini bildirdi.

Oylamanın ardından bir açıklama yapan Bildirici, şunları söyledi:

“RTÜK’te bulunduğum üç buçuk ay içerisinde liyakatsizliğin, partizanlığın, hukuksuzluğun, kamu kaynaklarına göz koymanın ve dost ahbap ilişkilerinin kurumu getirdiği noktayı gördüm. İşlevsiz hale getirilmiş kurumun etkin hale gelmesini ve şeffaflığını sağlamaya çalıştım. Yanlışlık ve hukuksuzluklara gözümü kapamadım; Başkanın birden çok yerden maaş almasına ve şaibeli işlemlerine karşı çıktım.

Bunun üzerine RTÜK Başkanı, aleyhimde asılsız haberler yaptırarak itibar suikastine girişti. Sonra da her daim yanında olan parmaklarla üyeliğimi düşürdü. Ama TÜRKSAT’tan istifa ederek mücadelemin haklılığını kabul etmek zorunda kaldı. TBMM’de bugün yapılan seçimde beni yeniden aday göstererek RTÜK’teki mücadeleme sahip çıkan CHP’ye teşekkür ederim. Yeni üye seçilen Okan Konuralp’e de başarılar dilerim.

Görevini yapmış olmanın gönül rahatlığı içindeyim. Üç ayrı dava açtım. Hukuksuzluklara ve çağdışı işlemlere her zaman olduğu gibi itiraz etmeye, mücadeleye devam edeceğim.”