AKP, 1 Kasım seçimleri için geçen seçimde 3 dönem kuralına takılan 24 ismi yeniden aday listesine dahil etti. Bülent Arınç ise listede kendine yer bulamadı

AKP ‘geriye’ döndü

AKP Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, partisinin 1 Kasım’daki genel seçimlerde yarışacak milletvekili adaylarının listesini dün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sundu. 7 Haziran’daki 550 adaydan 312’sini yeniden aday gösterdiklerini belirten Bozdağ, 69 adayın kadın olduğunu açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu yeniden memleketi Konya’dan aday oldu.

24 ‘3 dönemlik’ var
YSK’den çıkarken gazetecilere açıklamalarda bulunan Bekir Bozdağ, listelerinde üç dönemliklerden 24 kişinin bulunduğunu söyledi. Bu kişiler arasında AKP’nin TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve son dönemki ekonomi politikaları konusunda AKP’nin merkezinde yer alan isimlerle anlaşamadığı bilinen eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Mehmet Şimşek de var. Çiçek Ankara 2’nci bölge 2’nci sıra, Babacan Ankara 1’inci bölge 1’inci sıra, Şimşek ise Antep’ten 1’inci sıradan aday oldu.

Burhan Kuzu listede
Yine 3 dönemlik isimlerden eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Urfa 1’inci sıra, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İzmir’den 1’inci sıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Burhan Kuzu İstanbul 2’nci bölge 2’nci sıra, eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Van’dan 1’inci sıra, eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Karabük’ten 1’inci sıra, Ömer Çelik Adana’dan 1’inci sıra, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya’dan 1’inci sıra, eski Enerji Bakanı Taner Yıldız Kayseri’den 2’nci sıra, eski Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker İstanbul 3’üncü bölge 1’inci sıra, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Yozgat’tan 1’inci sıra, eski Gümrük Bakanı Nurettin Canikli Giresun’dan 1’inci sıra ve eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise Erzurum’dan 1’inci sıra adayı oldu.

Sadece Arınç yok
62’nci hükümette Bakan olarak görev yapan ve 3 dönem kuralına takılarak 7 Haziran seçimlerinde milletvekili olamayan isimlerden yalnızca Bülent Arınç’ın 1 Kasım seçimi için AKP’nin listesinde yer almaması dikkat çekti. Arınç dışında 62’nci hükümette yer alıp 3 dönem kuralına takılan tüm isimler yeniden aday gösterildi.

Saadet’le ittifak olmadı
Diğer yandan Bekir Bozdağ, Saadet Partisi ile ittifak yapılması için görüştüklerini ancak anlaşma sağlayamadıklarını söyledi.

***

Türkeş AKP listesinde

Başbakan Davutoğlu’nun bakanlık teklifine olumlu yanıt vererek hükümete giren tek MHP’li isim olan ve dün MHP’den ve partisinin TBMM grup üyeliğinden istifa eden Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, AKP’nin Ankara 2’nci bölgeden 2’nci sıra milletvekili adayı oldu. Türkeş, önceki gün AKP Genel Merkezi’ni ziyaret etmiş ancak bunun bir milletvekili pazarlığı olmadığını söylemişti.

Bölgede revizyon

AKP’nin büyük oranda oy kaybettiği Diyarbakır, Urfa ve Van’da listelerde radikal değişikliklere gidildi. Diyarbakır’da 11 isimden 9’u değişti. Listede yerini koruyanlar Alaattin Parlak ve Netice Arslan olurken, Salim Ensarioğlu yerine Galip Ensarioğlu milletvekili aday listesine girdi. Bingöl’de seçim hükümetinde Başbakan Yardımcılığı yapan Cevdet Yılmaz, memleketinden milletvekili adayı oldu. Yılmaz, geçen seçimde Diyarbakır adayıydı.

Tamamen değişti
Şırnak ve Hakkâri’de listeler tamamen değişti. Birinci sırada Şırnak’ta Arslan Tatar, Hakkâri’de Ahmet Budak yer aldı. Urfa’da 12 kişilik listede sadece 3 isim yer aldı. Listenin ilk sırasında üç dönemliklerden, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yer aldı.Van’da 8 isimden yalnızca 2’si yerini korudu. Siirt’te sadece Yasin Aktay yerini korurken, Batman listesinde değişikliğe gidilmedi.