CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığınca yönetilen İzmir Banliyo Taşımacılığı Sistemi AŞ’de (İZBAN) Demiryol-İş Sendikası üyesi 342 işçinin 10 Aralık’ta başlattığı grev, dün AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 60 gün süreyle ertelendi. Resmi Gazete’de önceki gece yayımlanan kararda, “İZBAN’a bağlı işyerlerinde Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin, şehir içi toplu taşıma […]

AKP grev yasaklarına  bir  yenisini daha ekledi: İZBAN işçilerinin grevi yasaklandı!

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD ortaklığınca yönetilen İzmir Banliyo Taşımacılığı Sistemi AŞ’de (İZBAN) Demiryol-İş Sendikası üyesi 342 işçinin 10 Aralık’ta başlattığı grev, dün AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 60 gün süreyle ertelendi. Resmi Gazete’de önceki gece yayımlanan kararda, “İZBAN’a bağlı işyerlerinde Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin, şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğünden altmış gün süreyle ertelenmesine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir” dendi.

Gazetecilere açıklama yapan Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, yasağa direnmeyeceklerini belirterek, “Karar bizi üzmüştür. İşçi arkadaşlarımız ne zaman işe davet edilirse trenler o zaman çalışmaya başlayacak. Bizim kanuna muhalefet eden bir anlayışımız yok” dedi. Erteleme kararına tepki gösteren Ervüz, “Madem bu grev yasaklanacaktı neden 29 gün beklendi? İşçileri ekmeksiz bıraktılar, sigortalarının yatmasını engellediler. Baştan bu kararı alıp uygulamaya koysalardı daha iyiydi” diye konuştu.

‘HANİ İDEOLOJİKTİ?’

Grev süresince işçilere yöneltilen tepkilere dikkat çeken Ervüz, “Sosyal demokrat, emek yanlısı olarak kendilerini adlandıranlar, diğer taraftan ‘Allah belanızı versin, biz yollarda rezillik çekiyoruz. Siz de işinizden olursunuz inşallah’ diye yazıyor. Hapse atılalım diye change.org sitesinde kampanya başlatanlar bile var. İnsanlar işverenin uygulamalarını sorgulayacaklarına, tek silahı grev olan bizleri eleştiriyorlar. Hepsini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. Grevin ‘ideolojik, siyasi, AKP’nin oyunu’ olduğu yönündeki iddiaları hatırlatan Ervüz, “İdeolojik anlaşma yapmıştık da süresi mi doldu şimdi?” diye sordu.

ZEYBEKCİ SİNYALİNİ VERDİ

AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Nihat Zeybekci, önceki gün Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Trafik çilesi ve ulaşım eziyeti haline dönüşen İZBAN sorunu hakkında hemşerilerimizden gelen mesajları alıyor, her anı bizzat yaşıyoruz. Bu mağduriyetin devamına izin vermeyeceğiz. Bu çile en kısa zamanda bitecek!” demişti.

SEFERLER BAŞLADI

İZBAN, grevin yasaklanmasının ardından dün ilk seferini saat 11.30’da Çiğli ile Alsancak arasında gerçekleştirdi. Seferlerin, bugün normale dönmesi bekleniyor.

***

Sözde erteleme özde yasaklama

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63’üncü maddesi ‘grev ertelemeleri’ başlığını taşıyor ancak, gerçekte bu bir yasaklama anlamına geliyor. Grevler 60 gün süreyle durdurulduğunda, tarafların anlaşmamaları halinde grevlerin yeniden başlaması yasal olarak mümkün değil. Söz konusu madde özetle şöyle: “Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt, genel sağlığı veya milli güvenliği, büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte ise Cumhurbaşkanı bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme kararının yürürlüğe girmesi üzerine arabulucu, uyuşmazlığın çözümü için her türlü çabayı gösterir. Erteleme süresinin sonunda anlaşma sağlanamazsa, altı işgünü içinde taraflardan birinin başvurusu üzerine uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu’nca çözülür. Aksi takdirde işçi sendikasının yetkisi düşer.”

***

Taşımacılıkta ilk grev yasağı

İZBAN grevi, AKP iktidarı döneminde yasaklanan 16’ncı grev oldu. Daha önce metal, petrol, maden, lastik, cam ve ilaç işkollarında çalışan yüz binlerce işçinin grev hakkını ortadan kaldıran AKP, böylece taşımacılık işkolunda ilk kez grev yasaklamış oldu. İZBAN işçileriyle birlikte AKP iktidarı döneminde 193 bin işçinin grev hakkı gasp edildi.