Enflasyondaki artışı stokçulara bağlayan ve yeni düzenlemelerle fiyatları düşüreceğini öne süren iktidarın TBMM’ye sunduğu kanun teklifinden, altı aylık ceza artırımı çıktı.

AKP hayat pahalılığının yükünü esnafa yüklüyor
Fotoğraf: Depophotos

BirGün/Ankara

AKP Milletvekilleri, TBMM Başkanlığı’na altıncı yargı paketini sundu. Hakim ve savcı yardımcılarının görev süresini üç yıl olarak belirleyen ve “adaylık” statüsünü kanunda “yardımcılık” statüsüne dönüştüren teklifte, yüksek enflasyonun sorumluları arasında gösterilen stokçular hakkında düzenleme de yer aldı.

Hayat pahalılığından ürün stokçularını sorumlu tutan ve bu kişilere “ağır cezalar” getireceğini açıklayan AKP, uzun süredir beklenen teklife göstermelik ceza artırımları ekledi. Teklife göre, stokçular için daha önce altı ay olan ceza alt sınırı bir yıla, iki yıl olan üst sınırı ise üç yıla çıkarılıyor. Yapılan stokçuluk sonucunda malların değerlerinde artış ya da eksilme olmuşsa ceza yarı oranında artacak. Suçu işleyen kişinin piyasadaki aktörlerden biri olması halinde de yine verilen cezada yarı oranında artırım yapılacak. Ancak teklifte, bu konumdakiler hakkında detaylı bir tanıma gidilmedi.

Teklifle, büyük eleştirilerin eşliğinde hayata geçen hakim ve savcı yardımcılığı uygulamasında da değişiklik öngörüldü. Daha önce iki yıl olan hakim ve savcı yardımcılığı süresi, üç yıla çıkarılacak. Üç yılın sonunda Adalet Akademisi tarafından hazırlanan sınavlarda başarılı olanlar, hakim ve savcı olarak mesleğe başlayacak.

GÖREVLERİ NETLEŞTİ

Tam olarak ne görev yapacakları bilinmeyen hakim ve savcı yardımcılarının görev tanımları da altıncı yargı paketiyle birlikte netleşecek. Buna göre, hakim ve savcı yardımcılarının bazı görevleri şöyle olacak:

•Hakim tarafından verilen dosya ve evrakları incelemek.
•Duruşma ve keşif işlemlerinde yardımcı olmak.
•Yazı işleri müdürlüğünce hazırlanan evrakı hakime sunulmadan önce kontrol etmek.
•Savcı tarafından verilen görevleri yapmak.
•Soruşturma işlemleri ve kovuşturma aşamasında savcının görev alanına giren işlere yardım etmek.
•Her türlü yazışma taslağını hazırlamak.
•Savcının istediği konularda hukuki araştırmalar yapmak.