Yoğun kar yağışı nedeniyle Isparta’nın neredeyse tamamına 48 saat elektrik verilemedi, yurttaşlar kışın ortasında perişan oldu. Yetkililer uzun süre açıklama dahi yapmadı. CHP’li Yalıcı, sorumluları istifaya çağırdı.

AKP iktidarının son 'başarısı': Bir kent iki gün elektriksiz kaldı!

Berkay SAĞOL

Isparta'da perşembe gününden beri etkili olan kar yağışı nedeniyle kırılan ağaç dalları elektrik direklerini yıktı, tellere zarar verdi. Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Uluborlu, Senirkent ve Sütçüler ilçeleri başta olmak üzere, Isparta'nın neredeyse tamamı kış ortasında elektriksiz kaldı. AKP’li belediyenin ve yerel idarenin karı temizlemekte yetersiz kalması, krizi daha da büyüttü. Birçok mahallede kesintilerin 48 saatten fazla sürmesi ve sorunun ne zaman çözüleceğine dair hiçbir açıklama yapılmaması yurttaşları isyan ettirdi.


AKP’li Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, önceki gün yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımızdan biraz sabır bekliyoruz” dedi. AKP iktidarınca 2013 yılında özelleştirilen Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ’den (AEDAŞ) beklenen açıklama ise ancak iki gün sonra, dün sabah geldi. AEDAŞ, kesintilerin başladığı ilk anda Isparta ili, ilçe ve köylerinde 113 bin abone enerjisiz kaldığını, dün sabah itibarıyla elektriği olmayan 16 bin abone kaldığını açıkladı. Şirketin “gösterdikleri anlayış” için Ispartalılara teşekkür etmesi tepkiyi daha da büyüttü.

Isparta Valiliği’nden dün öğlen saatlerinde yapılan açıklamada ise "Aralıksız devam eden çalışmalar sonucu günün ilerleyen saatlerinde şehrimizin elektrik ihtiyacı karşılanacaktır" ifadeleri kullanıldı.

İSTİFA ETMELİLER

CHP Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, şehrin iki günden fazla elektriksiz kalmasına karşın yetkililerden uzun süre ses çıkmamasına tepki gösterdi. BirGün’e konuşan Halıcı, şunları söyledi: “Vatandaşlarımız iki gündür mağdur ediliyor, elektrik olmamasından kaynaklı insanlar ısınamıyor. Bazı noktalarda yaklaşık 48 saattir elektrik yok. Hastası olan, çocuğu olan var ama sorumlular sessiz. Memleketimiz öngörüsüzlüğün, liyakatsizliğin kurbanı oldu. Senirkent, Eğirdir gibi birçok ilçemizde seralar yıkılmış durumda, yollar kapalı. İnsanlar ahırlarına, hayvanlarına, seralarına ulaşamıyor. Köylere elektrik verilmesi bir haftayı bulabilir. Yollarda direkler yıkıldı, onların tamir edilmesi daha uzun sürecek.”

2022 yılının Isparta’sında marketlerde mum bulmanın bile lüks haline geldiğini belirten Halıcı, “Buradan ‘Biraz sabır istiyoruz’ diyen belediye başkanına sormak istiyoruz: İhtiyaç sahiplerine ulaşabilmek ve yolları açabilmeniz için ne kadar bir süre istiyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Kar yağışının bitmesinin üzerinden uzun saatler geçmesine karşın hâlâ kentte temizlenemeyen sokakların olduğunu vurgulayan Halkıcı, “Vatandaşlarımızın mağduriyetlerini nasıl gidereceklerini açıklamalarını istiyoruz. Şehrimizi bu kadere mahkûm eden AKP'li iktidar ve belediye yetkilileri en kısa sürede istifa etmelidir” dedi.

ÖNLEM ALINMALIYDI

TMMOB’ye bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat ise dün itibarıyla kentteki son durumu şöyle anlattı: “Çevre illerden gelen destek ve vatandaşların yardımlarıyla dağıtım şirketi enerji vermeye çalışıyor. Kentin büyük bölümüne enerji verilmesine rağmen hâlâ elektriği olmayan mahalleler ve ulaşılamayan köyler var. Enerji verilen mahallelerin bir kısmında da zaman zaman kesintiler sürüyor. Köylere ulaşılıp kesintiler giderilmeye çalışılıyor. İklim krizi sebebiyle artık kış aylarında böyle yoğun yağmur ve kar yağışlarını daha sık göreceğiz. Şirketlerin bahar ve yaz aylarında buna yönelik yatırımlar yapması gerekiyor. Gerekli önlemler alınmalı, denetimler yapılmalı ve bu şekilde mağduriyetler yaşanmamalı.”

20 BİN HANE KARANLIKTA

Isparta’ya giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 299 bin abonenin yüzde 93’üne dün itibarıyla elektrik sağlandığını, halen elektrik verilemeyen 20 bin abonenin olduğunu söyledi. Öte yandan AEDAŞ, Bakan Dönmez’den saatler önce yaptığı açıklamada 16 bin aboneye elektrik verilemediğini duyurmuştu.

***

Ispartalılar sosyal medyada isyan etti

Isparta’da saatler boyu elektriksiz kalan yurttaşlar sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalıştı. Yurttaşlar elektrik dağıtım şirketine, iktidara ve tüm yetkililere tepkilerini dile getirdi. Bu tepkilerden bazıları şöyle:
“Isparta’da -7 derecede insan uyuttunuz bu gece. ‘Elektrik gelmeyecek mi donduk’ diyen yaşlıların yüzüne bakmaktan utanıyoruz artık, sorumluluğumuz bu olmamasına rağmen. Kendi ülkesine yetemeyen devlet dünyayı fethetme numaralarında, yazık.”
“Vatandaş borcunu ödemediği zaman hemen ya ihtar çeker ya da hemen faiz yansıtıp kesersiniz elektriğini. Evde donuyoruz, bu elektrik ne zaman gelecek?”
“Böyle yönetime lanet olsun. Benim babam öldükten sonra gelmesinler. Kimse arayıp sormuyor. Ne durumdasınız demiyorlar.”