CHP’li Musa Çam, Erdoğan’ın geçmişte Bahçeli’ye yönelik söylediği “Zürriyet sahibi değil” sözünü anımsatınca, MHP ve AKP’liler üzerine yürüdü. Yumruklaşmaya varan arbedenin ardından “kaba ve yaralayıcı sözler” kullandığı gerekçesiyle Musa Çam’a üç birleşim yasaklama cezası verildi

AKP ile MHP'nin aceleyle geçirdiği "ittifak" oturumunda “zürriyet” kavgası

SEBAHAT KARAKOYUN | sebahatkarakoyun@birgun.net | @ssenyaprak

AKP ve MHP’nin Meclis’i sabaha kadar çalıştırarak aceleyle geçirdiği, seçim güvenliğini riske atacak düzenlemelerle dolu “ittifak” teklifi görüşmelerinin finalinde kavga çıktı. CHP’li Musa Çam, Erdoğan’ın 2014 yılında Bahçeli’ye yönelik “zürriyet sahibi değil” sözlerini anımsatınca AKP ve MHP’liler üzerine yürüdü. Yumruklaşmaya varan arbedenin ardından Çam’a üç birleşime katılmama cezası verildi.

Meclis’in çalışma takviminde değişiklik yaparak, kamuoyunda “ittifak yasası” olarak bilinen teklifinin görüşülmesi için TBMM Genel Kurulu’nun dün saat 14.00’te başlayan toplantısı bu sabah 09.40’ta sona erdi. Yaklaşık 20 saati bulan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sonuna kadar salonda hazır bulunduğu gergin oturumun finalinde yumruklaşmaya varan kavga yaşandı.

MHP’liler CHP’lilerin salon dışına çıkardığı Çam’ı kuliste sıkıştırmak isteyince arbede devam etti. Meclis’teki güvenlik görevlileri kavgayı ayırmaya çalıştı. CHP’liler Çam’ı kulisteki çay ocağının yanındaki kapalı bölüme alarak MHP’lilerin darbelerinden korumaya çalıştı. Bu arada MHP’liler görüntü çekmeye çalışan bir kameramana da saldırdı. Ortamın sakinleşmesinin ardından AKP’li TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “kaba ve yaralayıcı sözleri” gerekçesiyle içtüzüğü göre Çam’a üç bileşime katılmama cezası verilmesini oya sundu. AKP ve MHP’lilerin oylarıyla Çam’a ceza genel kurulda kabul edildi.

KAVGA TUTANAKLARA YANSIDI

TBMM Genel Kurulu’nu karıştıran “zürriyet” tartışması tutanaklara şöyle yansıdı:

Musa Çam (devamla) - Siyasette ömür boyu beraberlikler, ömür boyu husumetler yoktur. daha düne kadar her iki partinin birbirine söyledikleri sözleri söylesek başımız döner. bunları söylemeye gerek yok. ama anadolu'da bir söz var: "öpeceğin surata tükürmeyeceksin, tükürdüğün suratı da öpmeyeceksin." (chp sıralarından alkışlar) 2014 yılında, AKP Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bizim her zaman saygıda kusur etmediğimiz, kendi ilkeleri olan Sayın Devlet Bahçeli'ye şu sözleri söyledi: "o zürriyet sahibi değil. ne anlar çoluktan çocuktan! ne anlar!" dedi. (AK Parti sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

Başkan - Sayın Çam...

Musa Çam (devamla) - "Ne anlar!" dedi. (AK Parti sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

Hlmi Bilgin (Sivas) - ayıp be! ayıp!

Şirin Ünal (İstanbul) - yazıklar olsun!

Musa Çam (devamla) -MHP genel sekreteri dedi ki...

Başkan - Sayın Çam, çalışma düzenini bozuyorsunuz ve şahsiyatla uğraşıyorsunuz.

Musa Çam (devamla) - Gaziantep'te cevap verdiniz.

Başkan - Sayın Çam, sizi temiz bir dille konuşmaya davet ediyorum.

Musa Çam (devamla) - dediniz ki: "'Bunun cevabını zürriyet sahibi olanlar değil, nlar bunun hesabını soracak."

(mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

Hilmi Bilgin (Sivas) - Ayıp be! ayıp! ayıp! yazıklar olsun!

Musa Çam (devamla) - Şimdi, bütün bunları bir tarafa bırakarak...

Erkan Akçay (Manisa) - Çık dışarı, utanmaz! Tu, yüzüne senin!

Kamil Aydın (Erzurum) - Şerefsiz!

Başkan - Sayın Çam, süreniz bitti.

Mustafa Elitaş (Kayseri) - Terbiyesiz ve ahlaksız! otur yerine, namussuz!

Musa Çam (devamla) - Bu yüzden buna "hayır." oyu vereceğiz.

Başkan - Sayın Çam, lütfen yerinize oturur musunuz.

Erkan Akçay (Manisa) - Allah belanı versin senin! alçak! alçak!

Başkan - birleşime on dakika ara veriyorum.