Hükümet üyeleri tarafından ‘evin süsü’ olarak görülen kadınlar iş yaşamından uzaklaştırılıyor. Temmuzda 145 bin kadın işsiz kaldı

AKP istedi, kadın işsizliği tavan yaptı

SEMİH GÜVEN / semihguven@birgun.net
@semihguvenn

AKP döneminde kadınların ekonomik yaşamın dışına atma politikası temmuz ayı istatistiklerine de yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 11,2 ile son 6 yılın zirvesini gördü. Temmuz döneminde kadın işsiz sayısındaki büyük artış dikkat çekti. Sanayi sektöründe istihdam edilen kadın sayısı 79 bin kişi düştü. Hizmetler sektöründe ise bu rakam 135 bine ulaştı.

'En az 3 çocuk'

Rakamlar akıllara AKP'lilerin iktidara geldikleri dönemden bugüne kadına olan bakışlarını getirdi. En önemli demeç dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2009 yılında gelmişti. Gerekli düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle kadınların işgücüne katılmasındaki en büyük engellerden biri olan çocuk doğurma meselesiyle ilgili konuşan Erdoğan, “İş işten geçmeden her ailede en az 3 çocuk olmalı. Nüfusumuz ne kadar artarsa o kadar güçlü olacağız, bundan emin olun" demiş, günümüze kadar da bu söylemi her fırsatta tekrar etmişti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da 2015 yılının ilk bebeğini ziyaret ettiği sırada "Annelerin, annelik kariyerinin dışında bir başka kariyeri merkeze almamaları gerekir" ifadelerini kullanmıştı.

'Hanımlar evinin süsüdür'

2005 yılında ise sahnede dönemin Milli Savuma Bakanı Vecdi Gönül vardı. AKP'nin Kocaeli İl Kadın Kolları Teşkilatı’nca düzenlenen Dünya Kadınlar Günü Dayanışma Çayı’nda konuşan Gönül, "Türk hanımları evinin süsüdür, erkeğinin şerefidir, Batı kadınları ise maalesef ezilmektedir’’ demişti. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da 2009'da Afyon'da yaptığı bir konuşma sırasında kendisinden iş isteyen kadınlara ise "Evdeki işler yetmiyor mu?" karşılığını vermişti. En ilginç açıklama ise dönemin Devlet Bakanı, şimdinin ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten gelmişti. Kadınların iş arayabileceği gerçeğini kabullenemediği ortaya çıkan Şimşek, 2009 yılında yüksek çıkan işsizliği "İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınlar arasında kriz döneminde işgücüne katılım oranı daha artıyor" diyerek kadınların iş aramasına bağlamıştı.

'Çocuğa bak, yemek yap'

AKP'nin birçok açıklamayla dışa vurduğu kadının eve kapatılmasına dönük zihniyet yapılan araştırmalarda da kendisini göstermiş durumda. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayınladığı 2014 yılı Toplumsal Cinsiyet İstatistiklerinde yer alan bir araştırmaya göre toplumda kadınların çalışmasının uygun bulunmamasının nedenleri şöyle sıralandı:

* Kadının asli görevi çocuk bakımı ve ev işleridir (yüzde 61,9)

* Çalışma ortamı kadınlar için güvenli değil (yüzde 14,3)

* Gelenek, göreneklerimize aykırı (yüzde 12,6)

* Çalışan kadının çocukları mağdur olur (Yüzde 7,8)

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği raporunda dikkat çeken bir diğer nokta ise işgücüne dahil olamama nedenleri verilerinde kendisini gösterdi. İşgücüne dahil olamama nedenleri arasında gösterilen ev işleriyle meşgul olma durumu kadınlarda yüzde 56,1'e ulaşırken, bu oran erkeklerde yüzde 0. Yani hiçbir erkek için ev işleri, işgücüne katılımlarında engel teşkil etmiyor.

***

Türkiye sınıfının sonuncusu

Açıklanan temmuz ayı istatistikleri, kadınların işgücündeki yeri konusunda Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında sonuncu sırada olduğunu gösterdi. Temmuz istatistiklerine göre Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı sadece yüzde 33 olurken, istihdam edilen kadın sayısı ise yüzde 28,4’te kaldı. Bu oran OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin sonuncu sıradaki yerini koruduğunu gösterdi. OECD ülkeleri arasında kadınların işgücüne katılım oranı en yüksek ülke ise yüzde 75 ile İzlanda.