341 sandalye elde eden AKP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimi için uzlaşma araması şart. Riske girmek istemeyen AKP'nin DTP dahil bütün partilerin kapısını çalacağı belirtiliyor

Kesin olmayan sonuçlara göre seçimlerden yüzde 46.6 oranında oy alarak Meclis'te 341 sandalye elde eden Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ilk işinin cumhurbaşkanlığı seçimini kazasız se-lasız atlakmak olacak. Seçimin ardından gözler Anayasa Mahkemesi'nin "367" kararından sonra uzlaşma olmaksızın seçilmesi zora giren 11. cumhurbaşkanlığı seçimine çevrildi. Anayasa Mahkemesi, 22 Temmuz erken seçimine giden yolu açan kararında, TBMM Genel Kurulu'nda 367 milletvekilinin oturuma katılmaması halinde cumhurbaşkanlığı seçimi için oylamaya geçilemeyeceğine hükmetmişti.

GÜLDE ISRAR ETMEYECEK
Cumhurbaşkanlığı için 367 toplantı yeter sayışıyım çıkaramayan AKP Meclis'teki diğer partilerle veya bağımsızlarla uzlaşmak zorunda kalacak. Kulislerde Başbakan Tay-yip Erdoğan'ın, Abdullah Gül'ün üzerinde ısrar etmeyeceği, Meclis'teki AKP'liler arasında herkesin üzerinde uzlaşabileceği bir kişinin cumhurbaşkanı seçilmesi için çaba göstereceği belirtiliyor. Başbakan Erdoğan'ın seçimden hemen sonra 'herkesi kucaklayacakları' mesajını vermesinden sonra 'uzlaşı' arayışına gireceği öne sürülüyor. Seçim kampanyası döneminde de Erdoğan aynı yönde açıklama yapmıştı.

Erdoğan'ın Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile uzlaşma arayıp aramayacağı henüz belli olmazken, görüşmek için, "PKK'yı terör örgütü olarak reddetme" koşulunu öne sürdüğü Demokratik Toplum Partililerden (DTP) oluşan bağımsızlar blokundan destek isteyip istemeyeceği merak ediliyor. AKP, sağladığı yüksek oy desteğine rağmen MHP'nin yüzde ıo'luk ülke barajını aşarak TBMM'ye AKP ve CHP ile birlikte girmesi nedeniyle 367 milletvekiline ulaşamadı. Bu nedenle, seçimden önce Köşk için uzlaşma arayacağı mesajını veren Erdoğan'ın, DTP ile pazarlık yerine, öncelikle CHP ve MHP'nin de benimsediği bir isim üzerinde durabileceği belirtiliyor. Ancak, Erdoğan'ın 367'ye ulaşabilmek için büyük bölümü DTP'lilerden oluşan bağımsız milletvekillerinden de destek isteyebileceği belirtiliyor. İlk sonuçlara göre, TBMM'ye giren 28 bağımsız milletvekili arasında eski Başbakan Mesut Yılmaz, seçim için ÖDP Genel Başkanlığından ayrılan Ufuk Uras, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve Kamer Genç de bulunuyor. Diğer bağımsızların büyük bölümünü DTP'li-ler oluşturuyor.

ERDOĞAN'IN DTP ŞARTI
Erdoğan, seçim öncesinde DTP'lilerle görüşmek için, "Bir ara, 'bizim arka bahçemizdir' diye bir ifade kullandılar. 'PKK bir terör örgütüdür' demelidir. Benden randevu istiyorlar, vermem. Bu ifadeyi kullanmadıkça, tam aksine 'arka bahçemiz' dedikçe veremem." DTP, Erdoğan'ın bu sözlerine, "Seçimden sonra büyük olasılıkla biz değil, kendisi randevu isteyecek. Ciddi bir tutarsızlığa düşmemek açısından, herkese söylemlerinde daha dikkadi olmalarını tavsiye ederiz" yanıtını vermişti. Erdoğan'ın Çankaya için bu partiyle temas kurup kurmayacağı merak ediliyor. Öte yandan Avrupa Birliği uyum yasaları, Anayasa değişikliği gibi konularda da AKP'nin DTP'liIerin kapısını çalabileceği konuşuluyor

ÖZLEM ZORCAN ANKARA