YARSAV Yönetim Kurulu, tüm toplum kesimlerine geç kalınmadan İç Güvenlik paketi’ne karşı sesini yükseltme çağrısı yaptı

'AKP kolluk gücü kuruyor!'

BİRGÜN/ANKARA

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Yönetim Kurulu, “İç Güvenlik Paketi” ile AKP’nin komuta düğmeleri ellerinin altında bir “Güvenlik Makinası” icat ettiğini, ‘’parti kolluk gücü’’ kurduğunu dildiğini bildirerek, ‘’Bu yeni cihazı, test kullanımı dahi olmaksızın seksen milyonluk bir toplum üzerinde çalıştırma çılgınlığına karşı sessizlik ve duyarsızlık ancak tam bir zihinsel felç olma durumu ile açıklanabilir’’ denildi.

YARSAV Yönetim Kurulu, önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu gündemieng elmesi beklenen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.  Açıklamada, ‘’Düzenleme ‘Reformlarla gideriyorum’ havasında, kendi ütopyasını kurmak isteyen bir anlayışın, yol açacağı inanılmaz boyutta yeni sorunlarla, maliyeti toplumca belki on yıllarca ödenemeyecek bir başka macerası niteliğindedir’’ denildi.

Yargıçların, tasarıya yönelik eleştirileri özetle şöyle:

‘’Temel hak ve özgürlükler baltalanmaktadır. Koruma altına alma ve tehlike yakalaması yönünden büyük sorunlara gebedir.  Düzenleme hassas olan kamu güvenliğini bozabilecek düzeyde kolluğa, orantısız zor ve silah kullanma yetkisi vermektedir. Benzer şekilde önleme dinlemelerine sınırsız bir kredi verilmektedir. Gözaltı yetkisi kolluğa bırakılmaktadır.

Temel hak ve özgürlükleri kısıtlama konusunda mülki idare amirlerine yetkiler verilmektedir. Bunlardan ilki, adli kolluğa suç soruşturmasına ilişkin talimat verebilme yetkisidir. Benzer şekilde, valilere ve İçişleri Bakanına suçun unsurlarını belirleme yetkisi verilmektedir. Parti kolluk gücü kurulmaktadır. Sorumsuz denetim birimleri oluşturulmaktadır.’’

Tasarı ile otoriter devlet modelinden totaliter devlet modeline geçildiği ifade edilerek, geç olmadan tüm kesimlerin sesini yükseltmesi istendi.