AKP’nin, “Başörtüsüne kamusal alanda güvence” sözleriyle duyurduğu Anayasa değişikliği teklifinin ardından HDP ile ilk temasın kurulduğu iddia edildi. AKP’li Yalçın Akdoğan’ın HDP Meclis Grubu’ndan çıkarken görülmesi, temas için Akdoğan’ın görevlendirildiği yorumlarına neden oldu. BirGün'ün ulaştığı HDP'li Beştaş ise görüşme yapıldığı iddiasını yalanladı.

AKP'li Akdoğan HDP Grubu’ndan çıkarken görüldü; HDP 'görüşmedik' dedi
Fotoğraf: AA

BirGün Ankara

İktidar partisinin MHP ile ortak bir şekilde dün TBMM’ye sunduğu ve iki maddeden oluşan Anayasa değişikliği teklifinin ardından, Meclis’te grubu bulunan partilerle gelecek hafta bir görüşme yapılacağı ifade edildi.

CHP, HDP ve İYİ Parti’den randevu talep edeceği ve bu konuda ikinci kez bir araya geleceği kaydedilen iktidar partisinin resmi temaslar öncesinde Ankara Milletvekili, eski Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ı görevlendirildiği ve Akdoğan’ın da bu konuda HDP ile ilk teması TBMM çatısı altında kurduğu iddia edildi. Akdoğan’ın HDP Meclis Grubu’ndan çıkarken görülmesi, bu yorumları güçlendirdi.

Görüşmenin içeriği ile ilgili bilgi almak için iletişime geçtiğimiz HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş iddiaları doğrulamazken AKP cephesinden ise temasla ilgili bir yorum yapılmadı. Anayasa değişikliği teklifine yönelik görüşlerini sorduğumuz bazı HDP Milletvekilleri de Merkez Yürütme Kurulu’nun alacağı karara göre hareket edeceklerini ifade etti.

TEKLİFİN İÇERİĞİ

Kadınların yüzlerinin bile görünmediği kıyafetlere güvence verebilecek teklifin ilk maddesiyle Anayasa’nın 24’üncü maddesine ekleme yapılıyor. Maddede özetle şu ifadeler yer aldı:

“Hiçbir kadının dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğretim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz.”

Teklifin ikinci maddesiyle ise Anayasa’nın 41’inci maddesinde değişiklik yapılması öngörülüyor. LGBT+’ların hedef alındığı düzenlemeye maddeye “Aile, Türk toplumunun temelidir” ifadesine, “Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” cümlesi ekleniyor.