AKP’li belediye yardımda da cimri

Mustafa BİLDİRCİN

Ankara’nın en büyük ilçeleri arasında yer alan ve 2021 yılı için 510 milyon TL’lik bütçesi bulunan Mamak Belediyesi, “Esnaf Destekleri” adı altında yaptığı ödemelerde cömert davranmadı. Murat Köse başkanlığındaki belediye, nakdi destek talebinde bulunan 62 esnaftan yalnızca 7’sinin talebini karşıladı.

Mamak Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nün verilerine göre, ilçedeki yedi esnafa 500 TL nakdi yardımda bulunuldu. Belediyenin yardımlara ilişkin verilere göre, pandemi döneminde işyerleri kapanan 62 esnaf, belediyeden nakdi destek talebinde bulundu.

Başvuruları değerlendirmeye alan idare, “İhtiyaç sahibi” olduğunu belirlediği yedi esnafa 500 TL gönderdi. Ayrıca bu esnafların 50 çalışanına da yardım yapıldı. 55 esnaf ve çalışanları ise yardımlardan yararlandırılmadı. Mamak Belediyesi Meclis Başkanlığı’na sunulan, “Esnafa Yardım Önergesi” ise belediye meclisinin AKP ve MHP’li üyelerinin oylarıyla geri çevrildi. Mamak Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Ferat Tokmak, “Esnafa bir seferliğine mahsus olmak üzere bin 200 TL nakdi yardım” önergesinin reddedilmesine tepki gösterdi.

Tokmak, ilçedeki esnafın pandemi sürecinde çok zor koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştığının altını çizerek, “Yandaşlara destek var Mamak esnafına yok” dedi.

Belediye bütçesinin çok küçük bir bölümünün bile esnafa çok görüldüğünü ifade eden Tokmak, “Esnaftan tabela ve işletme vergisi alıyoruz ve bu paralar belediyenin kasasına giriyor. Ama ilçedeki esnafa en ufak bir destek sunmuyoruz. Söylemlerinde esnafa yardım yapıldığından söz ediyorlar ama bunlar lafta kalıyor” diye konuştu.