AKP'li Bostancı: İktidar, bütçeyi topluma, insanlara, partilere bakarak oluşturur

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, bütçenin son gün görüşmelerinde muhalefet partilerinin eleştirilerine yanıt vererek, “Bütçe, milletin bütçesi. Burada ifade ediliyor ki ‘biz bütçenin tek kelimesini bile değiştirme kudretine, iktidarına sahip değiliz’, ana muhalefet partisi, Halkların Demokratik Partisi ve zaman zaman MHP bunu ifade ediyor. Gerçek bu mu? Değil, çünkü her siyasi iktidar siyasal süreçler içerisinde topluma bakar, insanlara bakar, partilerin ne söylediğine bakar, bütün bunları hesap ederek sonuçta bu bütçeyi oluşturur” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2018 Mali Yılı Bütçesinin tümü üzerinde son görüşmeler yapılıyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, HDP Grubu adına söz alan Ertuğrul Kürkçü’nün, başkanlık sistemine yönelik eleştirilerine yanıt vererek şöyle dedi:

“Türkiye 1923'ten bu yana bir cumhuriyet ve aynı zamanda 1946'dan, 1950'den bu yana çok partili parlamenter rejimle yönetimin sürdüğü bir ülke. Hepimiz biliyoruz ki bu ülkede elitler dolaşırlar, halkın tabanında olan insanlar, sıradan insanlar, küçük memur çocukları, işçilerin çocukları cumhuriyetin ve demokrasinin egemen olduğu bu ülkede yeni elitler olarak yukarıya çıkarlar. Bu yapıya, bu cumhuriyet ve demokrasiye, bunun getirdiği halk çocuklarını yukarıya doğru çıkartan sisteme şahit olurken tutup bir de ‘hanedan’ benzetmesi yapmak sadece haksızlık, yersizlik değil, aynı zamanda kusura bakmayın hadsizliktir.”

BÜTÇE ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Bostancı, hükümetin 2018 Mali Yılı Bütçesini eleştiren muhalefet partilerine yanıt vererek şunları kaydetti:

“Bütçe, milletin bütçesi. Burada ifade ediliyor ki ‘biz bütçenin tek kelimesini bile değiştirme kudretine, iktidarına sahip değiliz’, ana muhalefet partisi, Halkların Demokratik Partisi ve zaman zaman MHP bunu ifade ediyor. Gerçek bu mu? Değil, çünkü her siyasi iktidar siyasal süreçler içerisinde topluma bakar, insanlara bakar, partilerin ne söylediğine bakar, bütün bunları hesap ederek sonuçta bu bütçeyi oluşturur. Siyasal iletişim, siyasi etkileşim dediğimiz hadise sadece şu bütçe görüşmeleri sırasında burada yapılan müzakereler ve şekli aynı zamanda bütçenin elbette ki müktesebatına uygun bir tarzda önergelerden ibaret değildir. ‘Taç giyen baş akıllanır’ diye bir laf vardır. İktidar olduğunuzda siz millete bakarsınız, muhalefete bakarsınız, kim ne söylüyor, bunu dikkate alırsınız ve bu doğrultuda davranırsınız. Eğer sizi iktidara halk getiriyorsa ve sürekli bu çoğunluğu sağlamak istiyorsanız -ki Türkiye'deki sistem böyledir- bu akıldan uzaklaşamazsınız. Dolayısıyla ‘dediklerimiz dikkate alınmıyor, biz hesaba katılmıyoruz, sadece belli bir çevrenin yaklaşımı çerçevesinde bu bütçe teşekkül ediyor’, bu yaklaşım doğru değil.”

(ANKA)